fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Een zware dobber aan iets hebben’

Een zware dobber aan iets hebbenRegelmatig zit ik bij ze aan de keukentafel. Mensen met de hele wereld op hun schouders. Cliëntjes met slapeloze nachten omdat ze de jacht op wilde dieren maar niet kunnen stoppen. Teamleden met ontelbare apen op hun schouders. Ik heb er een zware dobber aan, concluderen ze vaak. Dat is waar, zeker als je naar de betekenis kijkt.

Betekenis

Het moeilijk hebben met iets. Waarbij een overduidelijke kans bestaat om het te verliezen. 

Oorsprong

Schip in zware storm, een harde dobberDe oorspronkelijke uitdrukking is waarschijnlijk Een kwade dobbel hebben. Iemand met een grote kans om te verliezen in het dobbelspel. Van een schip dat in een zware storm dobbert komt waarschijnlijk de verandering van dobbel naar dobber. Scheepvaart was een vak met grote risico’s. 

Info avond Anders Heel Gewoon


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.