Beelddenker en de ordening van de beelden in mijn hoofd

summer day at the lake

 

In de zomerperiode blader ik door 10 jaar blogarchief. Op reis langs digitale bestanden en schriften vol krabbels, tekeningen, mindmaps. Korte doorkijkjes en lange vergezichten. Hier en daar van een nieuwe layout voorzien. En ondertussen brainstorm ik over een nieuw seizoen blogs door vooral te luisteren naar wat jou bezighoudt.  

Living in imagesBeeld

(uit 2012) We leven in beelden.  We hebben lief in beelden.  We spelen, leren en werken in beelden. We maken muziek in beelden. We lezen in beelden. Groots en meeslepend. Felgekleurd vaak, meestal drie dimensionaal. Vaak met geluid. We hebben overal onmiddellijk beeld bij en nemen waar met al onze zintuigen. Altijd en overal. Dat is wat ons beelddenkers kenmerkt.

Chaos

“Het is nogal druk in mijn hoofd”, hoor ik vaak.. Met de voortdurende storm aan beelden is dat onvermijdelijk. Grote chaos in het hoofd. Vergelijk het in eerste instantie maar met de enkeling die in elke vierkante meter van het huis, kranten en tijdschriften bewaart, in grote ongeordende stapels tot aan het plafond. Zoiets is het ongeveer maar dan met plaatjes, beelden, films. En ze komen willekeurig tot leven  en gaan bewegen. Ze lijken een compleet eigen leven te leiden. 

Energie

Het leven in beelden kan heel veel energie en tijd kosten. Van binnen. Aan de buitenkant lijkt het op dromerigheid, afwezigheid en zelfs onverschilligheid. Maar de binnenwereld eist de volledige aandacht op. En o wee als je in de drukke chaos in je hoofd iets specifieks wilt vinden. Al na de eerste paar beelden doemen anderen en vaak nieuwe beelden op. Zit je meteen op een volledig ander spoor en weet je echt niet meer wat je nu aan het zoeken was. 

Orde

Optic illusion, EscherBij mij vroeg dat om drastische maatregelen. En tijd. En oefening. Net als een zolder opruimen. Een grote zolder dan, van een heel groot huis waar tientallen jaren van alles naar toe is gebracht. Waar te beginnen? Met wat hulp van een psycholoog die haar tijd ver vooruit was bracht ik ooit ordening aan in het jaar dat ik nog steeds mijn ‘gedwongen sabbatical’ noem. Een langdurig proces, ballast weggooien, kennis en ervaring in kisten opbergen. Zonder nu echt te weten waar ik mee bezig was. Maar het werkte. Mijn hoofd werd stukje bij beetje opgeruimd. Ik kreeg rust en overzicht. Kisten werden kamers. Kamers werden een kasteel. Het kasteel werd een landschap. En het is mijn orde. Waar ik moeiteloos mijn weg in vind.

Beelddenk coach

cogs, je eigen radertje zijnDat is de kern van wat ik doe met mensen van alle leeftijden en teams van alle samenstellingen zodra ze mijn hulp inroepen. Laten ontdekken hoe ze hun eigen orde aan kunnen brengen. Natuurlijk met behulp van bestaande methodes, maar altijd aangepast, op maat, niet gehinderd door tijdelijke hypes, wel voortdurend lerend. Aangepast aan wie ik ben, aan wie zij zijn. Aansluiten waar de behoefte ligt op dat moment. Ik help ze hun hoofd op te ruimen. Ik leer ze hun eigen radertje te zijn in het landschap in hun hoofd, in het leven. De een bouwt kamers, de ander zet er kasten in, een volgende stapelt containers, heeft schuivende panelen maar alles op hun eigen manier overzichtelijk en geordend. Op repetities, spreekbeurten, tentamens en examens, presentaties en workshops gaan ze naar de plek waar ze de leerstof, de kennis, het materiaal in beelden hebben opgeslagen en kunnen zo de antwoorden vinden die de situatie van ze vraagt. 

Zodra je weet hoe je in elkaar steekt mag een schijnbare handicap je grootste talent zijn.

*****

Op 24 September 2015 de tweede Info-Avond ‘Anders Heel Gewoon‘, voor zoekende ouders en leerkrachten. Inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur. Met een interactieve lezing/workshop over de kwaliteiten van Taal- en Beelddenkers. Aansluitend twee korte workshop-rondes gegeven door de specialisten van de samenwerkingsgroep.

Locatie; Alexanderschool, Acacialaan 32-a, 6721 Bennekom

Anders Heel Gewoon, samenwerkingsverband voor zoekende ouders

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.