Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Heg noch steg weten’

het landschap in je hoof, er heg noch steg wetenDeels gebruik ik hem als ik ergens onbekend ben en met de nerveuze damesstem (‘Keer om! Keer om!’) op mijn telefoon probeer de weg naar een nieuw cliëntje te vinden.

En vaak ook als het landschap in hun hoofd nog onbekend is. 

Betekenis

Ergens helemaal niet de weg weten. Ergens onbekend zijn. Geheel vreemd zijn. Ergens niets van af weten. 

Oorsprong

heg noch steg wetenHet is een middeleeuwse uitdrukking maar dan meestal met ‘weg’ en steg. Citaat uit een boek uit 1556; “Ick moet reysene en verre oncondige [‘onbekende’] wech / Nu desen nacht, en weet niet wech noch stech”. Steg betekent een voetpad of een plank over een sloot en is nauw verwant aan steeg in de toenmalige betekenis van klein pad. Heg staat voor haag. 

*****

Op 24 September 2015 de tweede Info-Avond ‘Anders Heel Gewoon‘, voor zoekende ouders en leerkrachten. Inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur. Met een interactieve lezing/workshop over de kwaliteiten van Taal- en Beelddenkers. Aansluitend twee korte workshop-rondes gegeven door de specialisten van de samenwerkingsgroep. Aanmelden is fijn en mag hier.

Locatie; Alexanderschool, Acacialaan 32-a, 6721 Bennekom

Anders Heel Gewoon, samenwerkingsverband voor zoekende ouders

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.