Beelddenker en kinderen hebben nooit gevraagd om een stopwatch in de klas

Basking in the golden hourIn de zomerperiode blader ik door 10 jaar blogarchief. Op reis langs digitale bestanden en schriften vol krabbels, tekeningen, mindmaps. Korte doorkijkjes en lange vergezichten. Hier en daar van een nieuwe layout voorzien. En ondertussen brainstorm ik over een nieuw seizoen blogs door vooral te luisteren naar wat jou bezighoudt.

Observeren

Everyone is a genius(2013)We zitten samen in het lichte, ruime, rustige lokaal. Ik begeleid een rasechte prachtige beelddenker. Half uur voor de pauze en een half uur erna. Kamers in het hoofd worden opgeruimd en na de braingym gaat de concentratieknop aan. Na de leukere interactieve dingen, woordjes visueel opslaan en wat speelse taaloefeningen komt het rekenen. Mijn rust en mijn stem hebben altijd zijn weerslag op hem, dat weet ik. Ook al vindt hij het niet leuk hij haalt vertrouwen uit mijn benadering dat hij het kan. 

“Doe al je kamers dicht. Lekker rustig op de gang. Ga naar je rekenkamer en ga voor het 100-veld staan. Laat alle cijfers goed tot je doordringen. Maak dan de sommen op het werkblad. Lukt het niet in de rekenkamer in je hoofd dan gebruik je het de blokjes. Kijk maar hoe ver je komt.”

Rekentoets tijdZonder oordeel vanuit mijn neutraal. Hij zit rustig op zijn stoel, beide benen op de grond, de ogen helder. Een gelijkmatige diepe lage ademhaling. Zijn rechterhand friemelt met zijn Tangle, met zijn linkerhand schrijft hij de antwoorden. Twee keer gebruikt hij zijn blokjes. Halverwege heeft hij een wegdroompje. Na 4 minuut 30 heeft hij de 7 rijtjes sommen af. Foutloos. Na uitgebreide complimentjes over zijn manier van werken en een high-five geef ik de volgende instructie;

“Draai je werkblad om. Nu krijg je telkens 1 minuut. Als de minuut om is zal ik je dat vertellen en begin je met de volgende regel sommen. Lukt het niet in de rekenkamer in je hoofd dan gebruik je de blokjes. De minuut gaat NU in…”

Waarnemen

ZandloperIk observeer. Zonder oordeel, vanuit mijn neutraal, maar nu met stopwatch. De Tangle ligt vergeten op de rand van zijn tafel. Hij zit op het puntje van zijn stoel en zijn benen wiebelen voortdurend. De ogen schieten van zijn blad heen en weer naar mijn gezicht in wat op mij overkomt als blinde paniek. Zijn ademhaling is onregelmatig en hoog. Zijn blokjes vallen telkens op de grond, het werkblad schuift heen en weer. Regelmatig staart hij naar het witte white board voor hem. Telkens als de ene minuut is afgelopen en ik het startsein geef voor de volgende siddert hij en schudt onrustig met zijn armen. 

In 3 minuten iets meer dan 3 rijtjes sommen. Hij heeft nu de 3 en de 9 omgedraaid. Ik benadruk dat hij 10 van  de 15 sommen goed heeft. 

In alle rust zijn er in 4 minuut 30 wel 35 sommen gemaakt, alle 35 goed. Onder tijdsdruk zijn in 3 minuten 15 sommen gemaakt met omgedraaide cijfers, 10 goed.

Ik heb geobserveerd. Waargenomen wat ik eigenlijk al wist. Bepaalde deadlines kunnen ons beslist stimuleren en motiveren. Maar wij beelddenkers gaan fysiek en mentaal vet in de stress onder deze specifieke zinloze tijdsdruk. Daar kan geen Poweradem of Faalangstsjabloon tegenop. De stopwatch, bedacht door volwassenen. 

Hoe hard kun je zwemmen in 1 minuut; Klaarrrr voor de start…… AF ! Hoeveel sommen zijn er fout in 1 minuut? Klaarrr voor de start….. HELP ! 

*****

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.