fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘De spijker op zijn kop slaan.’

De spijker op zijn kop slaanAls er een moment van inzicht is na kortere of langere tijd en cliëntje zegt ‘aha’, zo werkt dat dus! Dan zeg ik vaak; Precies, je slaat de spijker op zijn kop. Gaat het vervolgens natuurlijk over timmeren en voor je het weet slaan we de plank mis :-).

Betekenis

Als je en spijker op zijn kop tikt, dan heb je raak geslagen, dan ben je succesvol geweest. De kern van de zaak benoemen. De zaak juist treffen. Zeggen waar het op aan komt. Het juiste middel aangeven. Zeggen waar het om draait. 

Oorsprong

SpijkerIn de 16e eeuw lezen we bij Campen, 122; “ghy hebt den naegel lijck opt thoeft gheraeckt; bij Servilius…”


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.