Ergens in zeventiger jaren overrompelde een nieuwe meester ons schooljaar. We breiden met zijn allen een visnet en bouwden een oud vissersschip. Van hem leerde ik rekenen wat tot dat moment niemand gelukt was. Bij elke les, wekenlang werd het schip uitgebreid en zwierf het met mij door de middeleeuwse verhalen van deze aanstekelijke man. Via het door ons gebouwde schip leerde hij mij de samenstelling van de zee en werd biologie ineens wel interessant. Met de wereldkaart van toen en de wereldbol van nu haalde ik voor 1 keer een 10 voor Topo. Voor het einde van zijn eerste lesjaar werd hij weggezet als gymleraar in een steriel pand, ver weg van de eigenlijke school.
Gevoel
In alles wat wij beelddenkers doen zijn gevoelens het belangrijkste.
“O, heb je hem weer”, denk je nu misschien als leerkracht of opvoeder. En je reactie, ik hoor het regelmatig, zou kunnen zijn; “Dan zetten ze dat gevoel maar even aan de kant, want er moet wel gewerkt worden, de sommen moeten af, de klus moet klaar.” Het zou kunnen zijn dat je dat inderdaad lukt, als taaldenker en dat het een bekend patroon voor je is geworden. Het is voor mij dan ook geen verrassing dat juist dat een belangrijke oorzaak is voor het grote onbehagen in onze, in veel opzichten, ongezonde samenleving. Altijd maar het gevoel aan de kant zetten want we moeten door. Uiteindelijk zet je daarmee jezelf aan de kant.
Wij beelddenkers leven vanuit ons gevoel en zijn niet in staat het zich aan ons opdringende gevoel, compleet met beeld, aan de kant te zetten, te bewaren, om het later pas te onderzoeken. Vanuit ons gevoel bekijken we wat er gebeurt in het moment. Daarmee verlevendigen we de boel, we verklaren onze omgeving ermee, voor onszelf. We geven onmiddellijk betekenis aan wat we ervaren en hoe we dat ervaren. Net als met de beelden, zorgt ons gevoel ervoor dat ons iets bijblijft.
Stemming
Onze stemming is nauw betrokken bij onze manier van leren. Zitten we lekker in ons vel en zijn we vol zelfvertrouwen dan gaat leren goed. Maar als we ergens anders opgewonden over zijn of we zijn boos of moe dan zal leren lastiger en langzamer gaan, vaak helemaal niet. Dan gaat ons verstand op slot. En wat de omgeving ook vraagt van ons op zo’n moment; We kunnen het echt niet doen. En doen het dan ook niet.
- We gaan pas leren als ons gevoel positief is.
- In een opgewekte stemming zijn we mateloos nieuwsgierig, onderzoekend, ontdekkend, levendig en aanstekelijk.
- We proberen altijd weer de boel als het ware op te vrolijken met onze humor, met onze speelse kijk en met flink wat drama. Dat hebben we nodig.
- We zullen momenten hebben dat we niets leren en op andere dagen zullen we onverwacht grote prestaties leveren.
- Leer er mee te leven, het is zoals het is.
- Variatie is een toverwoord. Biedt iets geheel anders aan op zo’n moment. Of biedt het op een andere manier aan. Probeer een andere benadering. De lesstof is niet het probleem maar de manier van aanbieden en onze, redelijk standaard, benadering van kinderen. Het kan ons in de juiste stemming brengen om te leren.
- De beelddenker is erg gevoelig voor jouw gedrag als leerkracht, opvoeder en ouder. Hij zal je spiegelen en imiteren.
- Wil je geen rekening houden met ons gevoel en stemming dan kunnen wij een saaie les aardig saboteren. Als jij het niet doet zorgen we zelf wel voor de opwinding die deels nodig is om te kunnen leren en deels om onszelf in een betere stemming te brengen.
- Omdat het gevoel bepalend is voor ons zul je er ook als ouders rekening mee willen
houden. Zie ons, hoor ons, luister naar ons in ons gevoel. Erken ons daarin. Als we echt op slot gaan en er niet uit te halen zijn, laat ons dan maar. Geef ons een middag vrij van school en leg ons uit waarom je dat doet. Het isgeen straf! En als de school dat niet begrijpt, meldt hem ziek. Of stuur hem als leerkracht lekker even naar buiten, het plein op, de schooltuin in of naar een andere ruimte met een weinig eisende opdracht.
- Een levendige leeromgeving kan het beste in ons naar boven halen. Maak gebruikt van onze creativiteit, onze onverwachte gedachten sprongen en vaak onnavolgbare oplossingen. We hebben een sterke behoefte aan een kleurrijke, stimulerende leeromgeving en dan kunnen echt iets toevoegen aan het leren waar ook andere kinderen baat bij hebben. Werk samen met de beelddenkers in je klas, maak gebruik van ons. Het helpt ons in de leer-stand te komen en hun hele omgeving vaart er wel bij.
De nieuwe meester die ons schooljaar binnenstormde. Ik weet het nog en het is mijn belangrijkste ervaring uit zes jaar onderwijs. Hij liet mij ontdekken dat er wel degelijk te leren valt met mij.
Mooi artikel! Ook heel goed geschreven.
https://polldaddy.com/js/rating/rating.js