Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Peentjes zweten’

peetntjes zwetenAls mijn cliëntjes op hun eigen manier vertellen hoe lastig de toets of de spreekbeurt was dan reageer ik vaak met; ‘Dat was dus peentjes zweten voor je!’ Om vervolgens via peenhaar en wortels bij de figuurlijke betekenis te komen. 

Betekenis

Erg zweten. Als je bang bent, nerveus of je heel erg ingespannen hebt dan kun je dus zeggen; Ik zweet peentjes. Doodsbang zijn. 

Oorsprong

Het WNT zegt dat het waarschijnlijk verwijst naar een oude inhoudsmaat, de pint (halve liter). Een pintje voor een pilsje is nog steeds bekend. Dan wordt ‘pintjes zweten’, liters vocht verliezen. Van Dale beweert dat het wel degelijk met wortels te maken zou hebben. Het zou dan gaan om grote zweetdruppels die in de vorm van een peen langs de huid naar beneden glijden.  

Over Maarten Smit

Maarten Smit woont tegen de Utrechtse heuvelrug aan. Hij is werkzaam als customer service medewerker voor het FD | Schrijft 'Jesse en de blauwe draak' | Dirigent van zijn koor Fluent | Blogger 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.