
Fietspad
Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.
‘IJs en weder dienende’
Aangezien ik met de fiets naar de meeste afspraken ga wil ik bij het maken van een vervolgafspraak in herfst en winter nog wel eens zeggen; “IJs en weder dienende.” Een regenbui houdt mij niet tegen, maar windkracht 9 of een halve meter sneeuw, ja dan pak ik trein of bus of verzet de afspraak. Maar lang niet iedereen snapt dan wat ik bedoel.
Betekenis
Als de weersomstandigheden meewerken. Dienen staat dan voor geschikt, gunstig zijn. Als alles goed, meezit, blijft zoals het is. Iets gaat wel of niet door afhankelijk van het weer en de omstandigheden.
Oorsprong
Het is al eeuwenlang een vaste uitdrukking in ons land maar de oorsprong is niet echt bekend. Het was simpelweg ingeburgerd in het spraakgebruik en een vaste formule bij het uitschrijven van schaatswedstrijden; als het ijs en de weersomstandigheden goed zijn gaat de wedstrijd door.