fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

Zijn kont tegen de krib gooien

tegendraads, rebels Soms, als ze eenmaal ontdekt hebben hoe ze leren, hoe ze in elkaar steken willen mijn cliëntjes nog wel eens dwars gaan liggen in de klas. Omdat ze weten hoe ze het graag uitgelegd krijgen en hoe ze dingen wel zouden kunnen, maar ja, dat duurt even voor het onderwijs is aangepast en dan is enige rebellie op zijn plaats. “Ah, mooi”, zeg ik dan, “Je gooit je kont tegen de krib.” 

Betekenis

Dwars gaan liggen. Rebels zijn. Juist niet doen wat er van je gevraagd wordt. In de contramine zijn. Een koppige, weerspannige houding aannemen. 

kont tegen de krib gooienOorsprong

De zegswijze heeft met vee te maken; als dat tegendraads is, dan wil het niet eten, dus niet met de kop in de krib maar met de kont naar de krib. Er zijn ook bronnen die vermelden dat het om koppige paarden zou gaan die niet uit de stal willen. 


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.