fietspad pad op de fiets
Fietspad

 

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Ben je belatafeld’

ben je belatafeldOmdat ‘ben je besodemieterd’ en ‘ben je belazerd’ nog wel als grof wordt opgevat heb ik mijzelf aangewend ‘ben je belatafeld’ te gebruiken, net zoals ‘chips’ in plaats van ‘shit’. Het klinkt gewoon net wat milder ook. Door de toon waarop ik het zeg met de bijbehorende gezichtsuitdrukking begrijpen ze meestal de betekenis. 

Betekenis

Ben je nu helemaal gek geworden. Ben je nu helemaal een haartje betoeterd. Ben je bedonderd.

Oorsprong

Belatafeld is een verbastering van belazerd en inderdaad met als reden dat belazerd wat grof was. Bovendien verwees het in vroeger tijden naar melaatsheid.

En een ‘latafel’ is een oud woord voor een kast of een commode. 


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.