fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘De bom is gebarsten’

Is de bom al gebarsten? Cliëntjes kunnen over het algemeen zelfverzekerder worden na verloop van tijd. Misschien wat rustiger in gedrag maar wel verbaal assertiever. En soms komen ineens allerlei opgekropte gevoelens naar buiten en daar kan een leerkracht van schrikken. Dan hebben beiden het gevoel dat de bom is gebarsten. Het lucht in elk geval op. 

Betekenis

Het geheim is onthuld. Waar we bang voor waren is gebeurt. Onderdrukte gevoelens zijn ineens naar buiten gekomen. De problemen zijn begonnen. 

Oorsprong

vaten drank met stopHet gaat in deze uitdrukking om een anders soort bom dan je zou denken. Niet eentje met een springlading die kan ontploffen maar het gaat hier om de stop waarmee een vat werd afgesloten. Bijvoorbeeld sterke drank in luchtdichte vaten. Dan kunnen er gassen ontstaan en kan door de druk de stop er uit springen. 


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.