Beelddenker en hoe ziet jouw kind de feestdagen?

Sinterklaas met zwarte pieten in de sneeuwHoe je ook de feestdagen ingaat, heb je wel eens aan je beelddenkende kind gevraagd hoe hij de feestdagen zou willen doorbrengen? Het kon je nog wel eens verrassen. Als je weet welk beeld je kind in zijn hoofd heeft over de feestdagen en de vakantie, dan weet je meteen of dat wel overeenkomt met de werkelijkheid zoals jij die bedacht hebt. En, wie weet, kun je samen het beeld bijstellen en krijg je onverwachte ideetjes aangereikt.

Ga in gesprek

Als Disney World niet haalbaar is kun je door goed te luisteren wel ontdekken welke behoefte er onder ligt. Of als er weerzin is tegen het kerstdiner met 20 man kun je bekijken hoe je dit samen ‘behapbaar’ maakt. Het belangrijkste is dat je luistert en daardoor doet wat goed voelt voor jou en je gezin. Dat kan soms betekenen dat je niet altijd voldoet aan de me timeverwachtingen van de omgeving. Een waardevol stukje opvoeding; laten zien dat je niet altijd hoeft te voldoen aan de verwachtingen van de mensen om je heen. Je krijgt daardoor wel een feestmaand in een ontspannen sfeer. Dan ben je ook beter opgewassen tegen de vaak gure en nog donkere januari en februari maanden. En maak afspraken met de leerkracht wat het beste is voor je kind. Misschien blijf hij wel eens een keer extra thuis om overprikkeling te voorkomen. Of doet hij een keer niet mee met alle activiteiten. Eerder naar huis. Ik hoor en lees dat kinderen zich enorm druk kunnen maken voor de rommelpiet. Overleg eens hoe je dit zou kunnen oplossen.  

Me time

You should sit in meditation for 20 minutes a day unless you're too busy then you should sit for an hourWie of waar je ook bent, besluit voor de gehele periode vanaf Sinterklaas tot en met Nieuwjaarsdag, elke dag minimaal een half uur tijd voor jezelf in te plannen. In welke situatie dan ook, met of zonder druk gezin, met of zonder drukke baan, een half uur per dag doen waar je gelukkig van wordt. In je eentje. Je zult zien dat je er, ondanks de vaak overvolle feestdagen, prettiger gezelschap van wordt, voor jezelf en voor de ander. Plan deze individuele rustmomenten in. Waarbij je afspreekt dat je elkaar daar ook aan zult houden. Dus de ander helpen er aan te herinneren en er rekening mee te houden. Vergeet jezelf als ouder niet. Met name de decembermaand vraagt vaak veel van jou als thuismanager. Geef ze daarom het goede voorbeeld door deze momenten zichtbaar in te plannen en ze ook echt te nemen. Je geeft je kind een belangrijke les mee door even alleen te willen zijn, een half uurtje doen waar jij gelukkig van wordt en te laten zien hoe jij je daardoor op kunt laden. Weten jullie meteen van elkaar waar de ander gelukkig van wordt.

Schrappen

cat with christmas treeAls je een weekplanner gebruikt kun je sint en kerst activiteiten beeldend inplannen, dat schept duidelijkheid. En hoewel je misschien niet zo’n planner bent begint het allemaal met de juiste voorbereiding. Maak de feestmaand eens samen visueel met een planbord of teken samen de decembermaand. Vul samen in wanneer er sinterklaas en kerst vieringen zijn, verjaardag feestjes, kerst musicals, familie bezoeken, vakantie. Zo zie je heel snel op welke dagen er wel heel veel te doen is en of de kerstborrel samenvalt met een schoolfeest. Waar kun je schrappen? Waar kom je echt niet onderuit? Waar ga je heel bewust rustmomenten inbouwen? Af en toe een dag zonder afspraken komt echt de sfeer op de overige dagen ten goede. 


Mag het licht uit!

dim the lightsOns fel witte licht houdt ons uit onze winterslaap stand. Doe het licht uit. Steek bewust samen kaarsen aan. Geen geluid, geen activiteit. Alleen het zachte licht en de beweging van kaarsen, lichtjes en olielampjes. Ontspan, adem rustig en diep, staar in de vlammen. Hoe hyper je kind ook is in deze over gestimuleerde feestmaanden, ze nemen als vanzelf jouw rustige houding over. 

readland

Lees dan eens een verhaal voor.

Als je dat nog niet gewend was is het nu een prima tijd om ermee te beginnen. Voorlezen is rustgevend, het versterkt de onderlinge band, het ontwikkelt de luister vaardigheid en het verrijkt de woordenschat en je maakt samen prachtige herinneringen. Oudere kinderen luisteren vaak onopvallend ook mee, al geef je dat als puber natuurlijk nooit toe. 

Regels?

Ontkom je niet aan verplichte drukke kerstdiners en lange familiebezoeken, ga dan ruim van te voren in gesprek daarover. Welk beeld heeft je kind daarvan? Zijn er regels en hoe strak zijn die? Wanneer ‘mag’ je kind van tafel? Als je kind een rustmoment nodig gaat hebben spreek daar dan van tevoren iets over af. De een gaat met zijn Ipad onder de tafel liggen, de ander wil op bed lezen of juist even alleen naar buiten. En maak duidelijk dat het mag, dan staat je kind het zichzelf ook makkelijker toe. 

wegens vakantie gesloten

Kamers dicht

Vraag eens hoe je kind de vakantie ziet. Mag dat inderdaad zalig nietsdoen zijn van jou? Als de school dichtgaat, dan mogen van mij ook de kamers dicht in de hoofden van mijn beelddenkers. Allemaal blauwe dagen. Dat is nodig om ons weer op te laden. Ik doe dan ook geen sessies in de kerstvakantie. 

 

****

Op 24 december verschijn hier weer een nieuw kerstverhaal.

christmas in the country

*****

 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.