fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Afgezaagd zijn’

Afgezaagd zijn “School is zo saai”, hoor ik regelmatig. “Hebben we gisteren rekenen gehad en dan vandaag weer, terwijl ik het al kan. Elke dag hetzelfde.” Voor nog niet geziene en gehoorde anders lerenden kan de lesstof, in stapjes met veel herhaling en automatiseren ook heel saai zijn, ze verliezen hun interesse en gaan onderpresteren. “Maar heb je dan elke dag rekenen? Wat afgezaagd zeg!” Meestal reageer ik op deze manier waarbij ze onmiddellijk naar mijn ogen kijken om te zien of ik ze in de maling neem of niet. En uiteraard volgt een beeldende discussie over een zaag. 

Betekenis

Het is zo vaak gezongen, gespeeld, gezegd, beweerd, geschilderd, behandeld, gebruikt of (na)gemaakt dat alleen nog maar een gevoel van verveling oproept. 

Oorsprong

zaag als vioolAfgezaagd werd oorspronkelijk gezegd van een muziekstuk dat men tot vervelens toe op de viool had horen spelen. Zagen wordt in afgezaagd figuurlijk gebruikt in de betekenis ‘eentonig strijken of krassen op de viool, telkens dezelfde melodie spelen’. De beweging die gemaakt wordt met de strijkstok, wordt vergeleken met de (eentonige) zaagbeweging.


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.