fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Van toeten noch blazen weten’

Van toeten noch blazen wetenZodra een visueel ingestelde leerling zijn talenten gaat ontdekken en de school of de leerkracht zijn nog niet op de hoogte dan kan dat voor verrassingen zorgen. Hij of zij kan even erg teleurgesteld zijn. “Ze weten van toeten noch blazen”, roep ik dan om uit te leggen dat men misschien nog niets van beelddenken af weet. 

Betekenis

Ergens niets van afweten. Van iets geen verstand hebben. Iemand totaal ondeskundig vinden. Iemand weet volstrekt niets. 

Oorsprong

Van toeten noch blazen weten, blazen op een ossehoornToeten was het blazen op een koehoorn. Als je daar zelfs geen geluid uit kreeg was je wel erg dom. Toeten en blazen betekent hetzelfde, daarom noemen we het ook een tautologie, net als nooit ofte nimmer, tegen heug en meug. Je herhaalt dus hetzelfde om ergens nadruk op te leggen. 


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.