fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Hart onder de riem steken.’

Hart onder de riem steken Betekenis

Iemand moed inspreken. Zorgen dat de moed iemand niet in de schoenen zakt. Dus eigenlijk is het; Een hart onder de riem spreken. 

Oorsprong

soldatenkoppelSoldaten hadden vroeger standaard in hun uitrusting een band die schuin over de borst liep. Als een soldaat dus geen hart onder de riem had dan werd bedoeld dat hij geen moed bezat en eigenlijk zelfs een lafaard was. De moed moet er dus als het ware ingestopt worden, onder de riem. 


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.