Over de vele vragen zoals je kind ze kan stellen schreef ik al in een eerder blog. Dat leven vanuit de vraag zoals je kind doet, zou dat voor jou ook mogen? Durf je nog oprecht nieuwsgierig te zijn? Voorwaarde om te leven vanuit de vraag en verwondering met je kind. Het kan de wereld om je heen veranderen en de communicatie verbeteren. Einstein hechtte meer waarde aan zijn nieuwsgierigheid dan aan zijn talenten en intellect. Vragen stellen helpt zelfkritiek, vooroordelen en een negatief zelfbeeld om te vormen naar verandering.
Wat als je als ouder en leerkracht dit voorbeeld zou geven?
- Stel eens echte vragen
Als volwassene zijn onze vragen vaak meningen met een vraagteken er achter geplakt. Daarmee blijf je rondjes draaien in het oordelen, beperkende conclusies en standpunten. Met name de waarom-vraag. Waarom kun je niet gewoon stilzitten? Waarmee je jouw vaststaande overtuiging uit dat hij stil moet zitten, omdat dat zo hoort, omdat jij je anders niet kunt concentreren, omdat anderen dat zo willen. Waarom doe je niet beter je best? Waarom luister je nooit? Al je beperkende overtuigingen klinken er in door. Verander het ‘waarom’ in ‘wat’ of ‘hoe’. Wat als hij niet al zijn uiterste best doet? Hoe weet ik zeker of hij niet luistert? Het haalt je uit de cirkel, je trekt je eigen in beton gegoten mening als opvoeder in twijfel en dat geeft altijd zicht op mogelijkheden.
Bovendien hebben echte vragen geen definitief, vaststaand antwoord. Echte vragen inspireren je, laten andere mogelijkheden zien. Het open einde van een echte vraag geeft letterlijk ruimte. Een antwoord is het einde van de reis, je kunt nergens meer heen, het staat vast. Met echte vragen komt er geen einde aan nieuwsgierigheid en staan alle mogelijkheden open.
- Gebruik vragen eens als een middel tegen zelfkritiek en oordelen
We zijn opgevoed met het concept dat zelfkritiek en het oordeel van anderen ons motiveert en doet veranderen. En daarmee leggen we ons kind een oordeel op over hoe hij zich zou moeten gedragen. Maar het werkt van geen kanten. Als je jezelf hierop betrapt stel dan eens de vraag: Wat is er wel goed aan mij, aan mijn kind, dat ik nog niet zie? Daarmee breek je dwars door alle kritiek heen en ga je oog krijgen voor wat er wel goed is aan jou, aan hem maar wat je nog niet wilde of kon zien.
- Stel eens nieuwsgierige vragen
We denken gelukkig te worden als we precies in het hokje passen dat anderen voor ons bedacht hebben. En we stellen daar al helemaal geen vragen meer over. Elke dag nieuwsgierige vragen stellen verandert je bewustzijn over wat je nu werkelijk wilt en wie je bent en dus van de mensen om je heen. Verwonder je. En verwar dat niet met twijfel. Wat als het prima zou zijn om geen concreet, passend, sluitend antwoorden te krijgen? Je hoeft alleen maar slim genoeg te zijn om de vraag te stellen. Stap uit het hokje waar anderen je in plaatsen en geniet van het uitzicht aan mogelijkheden.
Net als bij je kind valt op zeker moment wat je wèl weet bij je binnen.
*****
Vragen over hooggevoeligheid?
De derde informatie-avond voor zoekende ouders en leerkrachten over anders lerende kinderen. Het thema is; Hooggevoeligheid. Inloop vanaf 19.30 uur. Start om 20.00 uur met een korte (inter)actieve lezing over hooggevoeligheid (hoogsensitiveit) waarbij zowel, kenmerken, kwaliteiten en valkuilen van hooggevoeligheid worden uitgelegd. De hoofdlezing word dit keer verzorgd door Jolanda de Jong, SensiTherapeut. Gevolgd door korte workshops. Entree €5 inclusief koffie en thee. (Kinderen tot 18 jaar gratis) Bedoeld voor: zoekende ouders en leerkrachten waarbij over veel thema’s informatie te halen valt. Zoals bijvoorbeeld over; hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, ADHD en beelddenken. Kennis halen en ervaringen uitwisselen. In een veilige omgeving andere ouders en collega’s ontmoeten met dezelfde vragen.
http://beelddenker.com/anders-heel-gewoon/