“Let u maar even niet op hem hoor. Hij is soms zo gevoelig.” Ik hoor het nogal eens zeggen. Of als clientje in mijn ogen gewoon op zijn manier een verhaal vertelt: “Wat doe je nu toch weer overdreven!” En vaders spreken nog wel eens hun verwachting uit dat ik hem leer eens een beetje ‘flinker’ te zijn.
Er is nog veel onbekendheid met hooggevoeligheid, zowel in het gezin als op school en in de reguliere behandeling. Niet zo gek in een maatschappij waar we het intellect hebben gescheiden van het gevoel.
Cliëntjes en ik hebben beseffen ook wel dat het allemaal wel erg intens is wat er binnenkomt, zeker omdat we visueel zijn ingesteld. We hebben, zeg maar, meteen beeld bij een gevoel van een ander dat we oppikken. Dan is het soms nauwelijks te bevatten zo groot als ons bewustzijn kan zijn. De intensiteit van de gevoelens in en om ons heen kan overweldigen.
Voor elk mens zijn er praktische handvatten op maat. Een groot deel van mijn leven wist ik niet hoe ik in elkaar stak. Nu weet ik hoe ik ervoor kan kiezen welke van de meest subtiele signalen ik oppik en welke bewust niet. Heb ik mijzelf in een proces van jaren stap voor stap ontlabeld. Ik heb gewoon een ander bewustzijn, ben mij van meer dan gemiddeld bewust in een uiterst gevarieerd pakket van talenten en kwaliteiten. Mijn gevoel verbonden met mijn (visuele) intellect, in evenwicht gebracht.
Misschien sta je nog aan het begin van dit pad en wil je vooral weten wat hooggevoeligheid en alles daarmee verbonden nu precies is. Hoe ga je daar nu mee om? Hoe leer je je kind het te zien als een mogelijkheid in plaats van een beperking. En wat kun je ermee in de klas? Wat hebben hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid en beelddenken met elkaar te maken? Of wil je wel eens van gedachten wisselen met andere ouders, vragen stellen aan professionals in een veilige omgeving.
Kom dan naar de derde informatieavond van ons samenwerkingsverband Anders Heel Gewoon op Donderdag 17 maart in Ede. De avond begint met een interactieve lezing over hooggevoelighedi (hoogsensitiviteit). Hierbij worden zowel kenmerken, kwaliteiten en valkuilen uitgelegd. De hoofdlezing wordt verzorgd door Sensi Therapeut Jolanda de Jong. Zij heeft een praktijk voor Sensitherapie en is gespecialiseerd in hooggevoeligheid en brengt zowel kinderen als volwassenen in balans. Na een korte pauze zijn er workshops, gegeven door de aangesloten professionals.
Vergroot je kennis en verruim je bewustzijn.