Beelddenker en wees de golf in plaats van er op te surfen

Be the wave intstead of just riding it

Be the wave instead of just riding it.

Trots op jou

Voor je de zomerse vrijheid in gaat, nog even dit. Wat heb je hard gewerkt en je best gedaan. Ook al zie je dat misschien niet altijd terug op je rapport of in het een-richtings functioneringsgesprek. Lekker belangrijk. Je hebt leren vallen en opstaan. En de waarde van het vallen leren zien. Fouten maken is leuk, dat is pas leren, dat is pas belangrijk.

Anders

Je hebt ontdekt hoe je anders bent, anders leert of werkt en dat dat mag. Je hebt ontdekt dat je je prima kunt concentreren als je mag bewegen en friemelen, wegdromen en juist ergens anders heen kijken. En dat de beweging juist de motor, de aanjager van jouw focus is. Wie heeft er hier eigenlijk een concentratieprobleem? 

Lijntjes

ladybugsDat je niet kritisch zou zijn op je eigen handelen is niet zo interessant. Van de omgeving krijg je meer dan genoeg kritiek. Dan hoef je niet ook zelf nog eens te gaan tobben. Dat je niet goed zou scoren op plannen en vooruitkijken is ook niet zo interessant. Het staat volgens mij ook niet op het lesprogramma, dus. En als iemand de lijntjes aangeeft kun jij ze prima inkleuren. 

Keuzes

Je raakt er aan gewend dat jouw keuzes niet altijd even hartelijk worden ontvangen. Als jij het maar snapt vanuit het grotere plaatje dat je ziet. Laat anderen zich blindstaren op details. Je haalt dapper je schouders op en doet wat bij jou past in de wetenschap dat je telkens opnieuw kunt kiezen. In tegenstelling tot wat ze je proberen te leren ligt een keuze niet vast voor de rest van je leven zodra je hem gemaakt hebt.

Harmonie

Je hebt door eindeloos te oefenen leren zien welk gevoel van jou is en wat juist bij de ander hoort, waardoor je energie overhoudt. En dat een standpunt of een oordeel van een ander slechts een standpunt of oordeel van de ander is, meer niet. Je hebt daarbij je eigen persoonlijke stem ontdekt en durven gebruiken zodat mensen je zien èn horen. Waar er eerder vooral ruis was. Zodat je een keus hebt je te laten horen of samen te klinken.

Uniek

Dandelion summeryJe bent unieker dan je je zelfs maar kunt voorstellen. Je bent enig in je soort en wat je kunt en doet verschilt van wat anderen kunnen of willen doen. Als je dat erkent kun je misschien gaan zien dat niemand zich kan meten met jou. Jijzelf bent de enige met wie je je kunt en hoeft te meten. Voor vandaag wil je alleen maar beter te zijn dan je gisteren was. Jij bent gewaagd aan jezelf. Geen competitie. Geen goed of slecht, geen winnen of verliezen, geen onvoldoende of goed. Alleen maar in al je uniekheid afvragen; ‘Wat gebeurt hier? En hoe ga ik hiermee om?’ Door mee te gaan in het ‘niet willen verliezen’ van het systeem draai je immers al je creativiteit de nek om. Omdat je je aanpast. Aan de ander. Met als enige doel dat jij minder jij bent en beter past in het door anderen bedachte hokje. 

En zo is er veel geleerd en ontdekt in de voorbije seizoenen. Wederzijds. De mooiste is wellicht dat het genoeg is dat jij JIJ bent. Stuk voor stuk trots op ons. We laten ons niet op de stroom meedrijven, we surfen niet mee op de golf maar zijn de golf en maken het verschil.

Dit is voorlopig het laatste ‘verse’ blog. Een zomer schrijfvrij om te kunnen schrijven. Een nieuwe serie blogs begint in September. Heb een mooie zomer!

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.