Beelddenker en levenslessen op de bok

rust

ZOMERTIJD

In de periode van de zomer (vakantie) maanden, elke week een blog van mij gereviseerd in de herhaling of een waardevol blog van iemand anders in het zonnetje. Schrijfvrij om te kunnen schrijven. 

Overgave

Dirigeren is praten met je handen(maart 2012) Het was heerlijk om door een professional gecoacht te worden in mijn dirigent schap. De passie waarmee ik mijzelf in mijn vrije tijd voeding geef. Praten met mijn handen deed ik altijd al en muziek is taal die ik begrijp. Door mij over te geven aan de muziek ontstaat voor mij een inmiddels onontbeerlijke ontspanning. Een volledig in het nu zijn, wat lijkt op meditatie. Als ik mijn zangers laat zingen verdiept onze ademhaling en scherpen alle zintuigen. 

De bok op jij !

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVanavond mocht ik spelen, oefenen en met aanwijzingen leren en mij steeds meer overgeven.Toch hield ik mij in. Het orkest, niet meer dan een continuo, zat me dwars. Ik dirigeer normaal als amateur-dirigent alleen zangers met soms begeleiding van een piano, een cello, een fluit en nu zo’n pluk instrumentalisten voor me dat was lang geleden. Ik liet mij niet meevoeren, ik volgde niet, wilde elke gespeelde en gezongen noot onder controle hebben leek het wel. Na de pauze, inmiddels met een natte rug, een begin van spierpijn en dat vage gevoel dat je wel eens lekkerder gedirigeerd hebt veranderde mijn lieve-coach-dirigent de setting en vooral de toon. De spelers naar links en het koor naar rechts. Hij duwde de bok ergens halverwege en schreeuwde: ‘De bok op jij !

Vertrouwen

Fluent tijdens korenlint‘Jij het koor en ik het orkest’, raasde hij door; ‘Jij leidt, ik volg.’ Daar stonden we, samen op de niet al te grote bok. Letterlijk schouder aan schouder. ‘Richt je op het koor’ schreeuwde hij over de muziek heen. ‘Het orkest is er helemaal niet!’ En daar gebeurde het magische, mijn volledige overgave aan de muziek, het volgen van de zangers. Er was alleen maar het nu in die muziek. Waar ik de zangers volgde, volgden de spelers mij. En ik werd deel van ze. Ze gingen met me mee. Ongemerkt had mijn onbetaalbare coach-dirigent de bok verlaten en ik stond daar weergaloos alleen omdat ik het aan had gedurfd me te laten leiden. En ja, de parallel is er waar ik mijn clientjes als de zangers zie en hun systeem (gezin, school) als het orkest. Ik volg. 

17 juli 2016: Voor Fluent zoek ik 2 bassen (Bariton, Bas). Meer weten? Mail naar maartens46@gmail.com

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Beelddenker en levenslessen op de bok

  1. annaberg schreef:

    prachtige foto bovenaan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.