Beelddenker en de broodnodige chaos

Solitude and silenceZOMERTIJD

In de periode van de zomer (vakantie) maanden, elke week een blog van mij gereviseerd in de herhaling of een waardevol blog van iemand anders in het zonnetje. Schrijfvrij om te kunnen schrijven in al zijn vormen. Een noodzaak. Voelt als luxe.

Uit mijn dak

(2013)Hier en daar, af en toe, nu en dan, laat ik de beelddenker in mijzelf volledig los. Dat is brood nodig. Binnen de door mijzelf gestelde structuren kan mijn talent volop bloeien. Maar om daarbinnen en daarbuiten nog beter te floreren ga ik er soms even tussenuit als het ware. Ben ik even nog dichter van binnen bij mijn interne beelddenkende kind dan ik normaal al ben. Zeg maar, er naast, met mijn arm om mijzelf heen. Om weer even volledig in die verrukkelijke chaos te verkeren.

Koffers pakken

Ik kies daar dan meestal ook de perfecte dag voor uit. Honderdduizend afspraken plannen en koffers pakken voor een vakantie. Maat het is creatiever dan welke brainstormsessie ook en vermoeiender dan een week werken. Het grappige is altijd dat de koffer en tassen in no time gepakt zijn. Als ik morgen weer in de structuur zit zal ik wel even schrikken van de inhoud.

Afspraken

ChaosDe afspraken, dat duurt wat langer, 1 per uur ongeveer. Want elke poging tot plannen gaat gepaard met zoveel associaties, bruikbare ideetjes en dus de benodigde uitwerkingen en afleidingen dat ik tabbladen te weinig heb op mijn laptop. En de stapels groeien op mijn werktafel maar ik weet daar als vanouds mijn weg in te vinden. Het is of ik geen kamers meer heb in mijn hoofd, de ophaalbrug van mijn geordende beelddenkers-kasteel is omhoog. Ik ren door het korenveld hand in hand met mijzelf. De zon op mijn gezicht. Als iemand mij nu zou vertellen dat het 15 nulletje C is met een doorstaande zuidwestenwind en voortdurend zware regenbuien, ik zou hem hartelijk uitlachen en vrolijk verder dansen. 

Resultaat

Wanneer de ideeën nog steeds om mij heen neer dwarrelen, het zonlicht afneemt en ogen langzaam rood worden zijn de afspraken niet alleen gepland maar ook inhoudelijk voorbereid en voorzien van gloednieuwe concepten,  zijn er lijntjes uitgezet zonder enig idee van de uitkomst, diverse boeken volledig gescand en is het overige in voor anderen volledig onbegrijpelijke mindmaps gestort.

Dopamine

Het is surfen op de hoogste golven, bungee jumpen, bergbeklimmen, het is dopamine voor mijn ziel. Al mijn beelddenkers spieren draaien overuren en tegelijk rust de geest er zo geweldig van uit dat ik het elke beelddenker kan aanraden. De grootste winst en plezier haal ik uit het feit dat ik hierdoor even heel concreet ervaar hoe druk het ook al weer kan zijn in de hoofden van mijn cliëntjes voordat ik ze help hun hoofd op te ruimen en soms ook nog lang daarna.  

Missie

Vanuit het korenveld kom ik langzaamaan weer bij mijn slotgracht. Het zal nog wel even duren voor ik alles  heb opgeruimd in kamers, zalen, kasten en de rust is weergekeerd op de gangen. Dan ben ik ook weer helemaal klaar voor de volgende vleugelslagen in mijn missie ; elke beelddenker zijn talent te laten ontdekken, het onderwijs er op aan te laten passen en ouders weer onbezorgd te laten slapen; hij komt er wel, alleen anders. 

Dag van de beelddenker

Dag van de beelddenker 26 November 2016

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.