Beelddenker en je hebt geen onderzoeken nodig om te bepalen wat goed is voor jou

Vol hoofd

Ontspannen

Met een vol hoofd sjokte hij aan het einde van de woensdagmorgen van school naar huis. Zijn moeder kende hem en liet hem. Met wat lekkers kroop hij op de bank. Onder een dekentje, I-pad aan, oortjes in, muziekfilmpjes kijken en soms luisterde hij alleen maar met zijn ogen dicht. Langzaam kwam de energie weer terug, raakte zijn hoofd leeg. Hij ging bouwen in Minecraft Deed tussendoor een ander spelletje. Aan het einde van de middag kon hij verwoorden wat er lastig was vandaag in de klas en ging daarna voetballen met zijn buurjongens op straat. Het gemiddelde leven van een beelddenkend kind.

tv kijkenOnderzoek door ongetwijfeld taaldenkende wetenschappers zonder kinderen zou aantonen dat meer dan 1 uur achter het beeldscherm schadelijk is. 

Ontspannen?

Het was zaterdagavond. Mijn tijdlijnen op diverse sociale media liepen al uren vol met opmerkingen over een tv programma wat blijkbaar van levensbelang was, iets met een mol. Ik liep van het station naar huis en zag de volwassenen zitten op de bank voor mega grote tv-schermen, I-pad op schoot, telefoon in de hand. Een programma kijken, erover twitteren en ondertussen een spelletje doen. Het gemiddelde leven van een volwassene in Nederland. We zitten gemiddeld 2.40 uur per dag voor dat mega grote beeldscherm. In het weekend langer. Dat is normaal, geaccepteerd volwassen gedrag.

Onderwijs van de toekomst

Onderzoeken

Volgens de onderzoekers naar de enorme schadelijkheid voor kinderen bij overmatig beeldschermgebruik moeten kinderen vooral meer gaan ervaren, bewegen en voelen. Ze mogen echt niet langer dan een uurtje achter hun I-pad. Dat ze vervolgens wel 5 dagen in de week doodstil zo’n 6 uur per dag op een stoel moeten zitten leren wordt even vergeten. Hoe schadelijk is dat. Beelddenkers denken en leren vooral met hun ogen en hun beweeglijke lichaam. Daar zit hun creativiteit en daar horen beeldschermen bij, zeker als we ze willen voorbereiden op de toekomst. 

Bovendien als jezelf de hele dag met je smartphone bezig bent en de hele avond voor de tv hangt, welk signaal geef je dan af als je de beeldscherm tijd van je kind beperkt tot een uurtje per dag? 

Gefeliciteerd uw onderzoek was het meest waardeloosWe onderzoeken van alles. Want als we het onderzoeken dan bestaat het. Voor elke conclusie over wat goed voor ons zou zijn vinden we wel een of ander onderzoek. Dat ze elkaar tegenspreken is blijkbaar irrelevant. Het wordt tijd dat we stoppen met onzinnige onderzoeken. Blijft er tijd en geld over voor het echte werk. Het wordt tijd dat we zelf gaan bepalen en voelen wat goed is voor ons kind, voor onszelf en dat dan gaan doen. De angel zit hem in het woord ‘overmatig’ en dat is voor niemand goed maar voor iedereen anders. 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.