Waar ik kom breng ik vaak het landschap in het hoofd van beelddenkers in kaart. Soms woest en ledig, soms overvol. De weg te weten komen in je eigen hoofd, hoe je denkt, hoe je in elkaar steekt. Ontdekken hoe de ander daarin verschilt van jou. Het zet de boel in eerste instantie aardig op zijn kop om uiteindelijk rust te brengen in het gezin, de klas, het team, het bedrijf. Een blog over rust in je gezin.
Wat voor de een chaos lijkt kan normaal zijn voor de ander. Chaos en rust mag je dan ook niet vergelijken met goed of slecht. Bij elke ontmoeting kijk ik welke behoefte er is bij de cliënt en vervolgens hoe dat kan matchen met de behoeftes in het systeem, of dat nu een gezin of een team is. Ik heb hier geen vaste blauwdruk of stappenplan voor. Het is een kwestie van ontdekken wat bij jou, bij jullie past.
Het ene gezin ontdekt met elkaar dat ze rust ervaren door samen een strakke structuur aan te brengen in de dag, met duidelijke afspraken. Het andere gezin kan, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt, juist de rust ontdekken in het loslaten van de structuur, het elkaar meer vrijlaten.
Hoe bepaal je nu wat je gezin werkt?
Ook hier geldt dat er geen blauwdruk te geven is. Wel wat punten waar je rekening mee zou kunnen houden.
Vraag elkaar eens of er behoefte is aan (meer) rust in de dag, de week. Wat betekent het voor jou? Wat betekent rust voor de ander? Daar heb je elkaar waarschijnlijk nog nooit naar gevraagd, zoals met meer dingen die gaan zoals ze gaan in de dagelijkse routine. Vertel elkaar vooral wat je wel zou willen. Haal ‘niet’ en ‘moeten’ even uit je woordenboek.
- Heb je een beelddenker, of meer, in je gezin, vraag dan, in alle rust waar je kind behoefte aan heeft. Luisteren naar een beelddenker neemt tijd en vereist jouw volle aandacht.
- Zijn er momenten voor je zelf in het dagdagelijkse drukke gezinsleven? Als jij goed voor jezelf zorgt daarin, kun je ook beter voor de ander zorgen. Het kan handig zijn om deze momenten, voor elk gezinslid, bijvoorbeeld in een weekplanner te zetten.
- Het maken van heldere afspraken met elkaar kan zomaar zorgen voor rust.
- Durf eerlijk naar jezelf te kijken. Als jij voortdurend en onmiddellijk reageert op elk geluidje van je telefoon heeft eigenlijk niemand je aandacht. Welk voorbeeld geef je daarmee? Ga eens ontdekken wat hierin werkt voor je gezin. Brengt het misschien rust om telefoonloos samen te eten?
Kinderen spiegelen jou. Als je goed naar ze kijkt leer je veel over jezelf. Loop jij elke ochtend te rennen en te vliegen? Dan is het niet zo gek dat er weinig rust is aan het ontbijt. Het kan soms werken een kwartier eerder op te staan en je in alle rust voor te bereiden op de dag. Dat straal je dan ook uit, dat weerspiegelt zich in de mensen om je heen.
Rust in je gezin is een ontdekkingsreis, die je samen met elkaar maakt. Ontdekken en uitproberen wat werkt en wat niet. Soms is het voldoende om te weten dat jij en je beelddenkende kind op geheel eigen wijze communiceren. Dat begrip voor elkaar alleen al brengt rust.