Beelddenker en kleur eens samen buiten de lijntjes

vlinderWelk labeltje ze ook hebben, ze lopen uit de pas, mijn cliëntjes. Ze denken, leren, leven, reageren en voelen net even anders als de grote grijze middenmoot in het onderwijs. Als dit talent er mag zijn, thuis en in de klas en als het kind anders, niet beter of slechter maar anders mag zijn dan is dat een verrijking voor de omgeving, als je het wilt zien. 

WaaromWe halen je voortdurend uit je vaste patroon met onze dromen, beelden en de verwarrend onverwachtse vragen. We verrassen je met onze ongebruikelijke ideeën en onverklaarbare oplossingen. We overrompelen je altijd weer meteen volledig totaalplaatje op het moment dat jij de eerste stap slechts hebt verwoord. We laten je vaak haarscherp zien wat je bewust ontweek. We laten je lachen op momenten dat het volkomen opgepast lijkt. We bewijzen meer dan eens dat meerdere juiste antwoorden op een vraag mogelijk zijn. We confronteren je met veelzijdige vormen en kleuren waar jij alleen een grijs vlak ziet. We geven je onverwacht terug waarvan we allang weten dat je het voelt.

the magic withinMaar wil je deze magie behouden dan is het belangrijk hoe je reageert. Want jouw af- dan wel bestraffende reactie op het gedrag van deze kids kan ervoor zorgen dat we onze magie zorgvuldig opbergen in ons hoofd. Voor ooit of vaker; nooit. Want de middenmoot spiegelt jou maar al te graag en zal wat jij afkeurt, onmiddellijk glashard afstraffen en dat noemen we dan pesten. En wie is er dan mee begonnen? 

Ga eens mee in onze verhalen, hoe wonderlijk ook. Stap in onze helikopter en probeer te zien wat wij zien. Bereid een les top down voor, vanuit het geheel, in plaats van te beginnen bij stap 1. Geef eens een toets aan het begin van een nieuw onderwerp en bekijk dan welke informatie nog crayonsontbreekt. Ga samen op onze manier leren, belevend en bewegend, spelenderwijs leren sluit trouwens bij de meeste kinderen aan. Laat je confronteren met jouw wereldbeeld wat zou kunnen verschillen met dat van ons. Laat je verleiden tot het uitputtend beantwoorden van onze waarom-vragen, het nut van iets uitleggen kan ons verrassend intrinsiek motiveren. Luister eens echt naar ons onsamenhangend verhaal in plaats van te corrigeren en je te irriteren. Je zou mee kunnen tekenen om samen daarna het verhaal in logische volgorde te zetten. Het brengt rust in ons hoofd en brengt jullie dichter bij elkaar. Kleur samen lekker buiten de lijntjes en zie wat het je brengt.

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.