Beelddenker krijgt regelmatig zo’n priemend vingertje van leerkrachten

Liever luisteren dan lezen?

“Ja, U heeft makkelijk praten; U bent nergens aan gebonden, U hoeft zich aan geen enkele regel te houden of verantwoording af te leggen en U hoeft geen scores te overleggen. Zo kan ik het ook!”  Bij elke ‘U’ priemde het onderwijsvingertje in mijn richting. “Dat klopt”,  glimlachte ik, “kan het u echt aanraden!”

De licht verwijtende uitspraken krijg ik vaker over mij heen. Het zijn natuurlijk goed verpakte complimenten. En af en toe wil ik er dan zelf weer eens naar kijken. Mijzelf toetsen, gevaarlijk woord natuurlijk in dit verband :-). 

Ben ik inderdaad nergens aan gebonden? 

bruggenbouwer.jpgIk hoop van niet nee. Ik verbind mij met mijn clientjes, hun gezinnen. Ik verbind mij met scholen waar ze de leerling willen zien voor wie hij is. Ik verbind mij vurig met mijn missie om de visueel ingestelde (zorg) leerling zoveel mogelijk te helpen. Maar ik ben niet door een instituut gebonden. Verbinden is actief, van mij uit. Zonder regels, protocollen, programma’s en subsidies. Niet gebonden is de enige manier om een verbindende bruggenbouwer te zijn. 

Hoef ik mij aan geen enkele regel te houden? 

Misschien niet nee. In elk geval niet aan een door het ministerie van onderwijs voorgeschreven regel. Of het moet zijn dat de methode ‘ikleeranders‘ is vrijgesteld van btw waar ik mij uiteraard graag aan houd. 

Hoef ik geen verantwoording af te leggen?whatsburstingoutofyourhead.jpg

Strikt genomen niet nee. Maar de verantwoording voelt misschien daardoor wel des te sterker. Het vertrouwen dat clientjes immers in mij hebben vanaf dag 1 is vaak ontroerend groot. Ik kruip in hun hoofd en leer ze daar de boel op orde brengen. “Jij denkt net als ik!” “Jij hebt dat dus ook?!” De eerste zijn waarmee je je kunt meten, dat is pure schoonheid en daar leg ik graag verantwoording voor af. Aan cliënt zelf dan en indirect aan het gezin. 

Hoef ik geen scores te overleggen?

amplifyingwhatisgreatinyou.jpgNee. Geen cito scores of tempotoetsresultaten in elk geval. Ik heb geen rode pen. Ik beoordeel niet wat fout is. En na het eerste contact vraag ik de ouders (en afhankelijk van de leeftijd cliënt zelf) mij een uitputtende lijst te sturen waar hun kind goed in is. Daar verbind ik dan geen scores aan maar het zegt mij oneindig veel meer dan wat ze allemaal niet zouden kunnen. 

En ja, met een beetje moed kunt u het ook. Er is altijd speelruimte binnen de regels. 

CREFCongres

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.