Vakantie kan heerlijk zijn, een zee van vrije tijd. Tegelijkertijd kan het ook heel spannend zijn. De kunst is er samen met je kind optimaal van te genieten. Eenvoudige tips om valkuilen te vermijden. Na de schoolvakanties is er weer een nieuw blog. Fijne zomer!
Structuur
Misschien wel de belangrijkste voorwaarde om ons van vrije tijd te laten genieten is het bieden van een bij je gezin passende structuur. Bijvoorbeeld met een vast ochtend- en avondritueel. Het tijdstip is niet belangrijk wel dat je het altijd doet, thuis, op de camping, in het hotel, onderweg op reis. Dat geeft ons veiligheid en zekerheid. Tussen al het andere en nieuwe is het begin en het einde van de dag tenminste vertrouwd.
Laat, op welke visuele manier dan ook, zien wat gezinsactiviteiten zijn en wat tijd voor jezelf is. Bespreek dat in het gezin en in elk geval met je in beelden denkende kind. Markeer de vertrekdatum. Geef aan hoe lang de heenreis duurt of het nu een uur is of 2 dagen. Plan ook eventuele voorbereidingen zoals het (samen) inpakken van koffer of rugzak.
Onverwacht
Wij kunnen heel erg genieten van het op vakantie zijn. Vooral als je de verrassingen beperkt. Bespreek met elkaar wat je de volgende dag wilt gaan doen, waar het is, hoe lang de reis duurt. En wissel actieve dagen af met rustdagen. Het kan ook zijn dat je kind tijdens het dagje uit, het bezoek van een stad of museum, overprikkeld raakt. Laat hem dan zelf kiezen waar en hoe hij zich wil opladen. Misschien betekent het dat je eerder dan gepland terug gaat naar de tijdelijke verblijfplaats. Dat is dan zo. Als je koste wat kost het uitstapje wilt afmaken duurt het alleen maar langer voor de rust is teruggekeerd in ons hoofd en daar win je niks mee.
Dagboek
Het dagelijks opruimen van ons hoofd kan ons helpen om alle beelden van een vakantiedag te ordenen. Het schept ruimte. Neem daar juist in de vakantie ook de tijd voor. Soms kan het helpen om in welke vorm dan ook een dagboek bij te houden. Een klein schriftje waar we in onze eigen taal dingetjes van deze dag in mogen krabbelen. Zonder op taalvoutjes te letten uiteraard. Een schetsboek met elke avond een tekening. Een fotodagboek in onze Ipad. Of met het hele gezin in een mooi schrift bijhouden wat er die dag gedaan en gezien is.
Voorbereiding
Het helpt om samen de reis voor te bereiden. Welke route gaan jullie nemen? Breek de reis op in blokjes. Welke stad of bezienswaardigheid zie je na een uur bijvoorbeeld. Zorg dat ze mee kunnen lezen op een eigen routeplanner of papieren kaart. Dat geeft houvast. Ga je met een vliegtuig neem dan eens alle stapjes door voordat je op de plaats van bestemming bent. Er gebeurt bijvoorbeeld nogal wat op de luchthaven voordat je daadwerkelijk in het vliegtuig stapt. Ook de route van het vliegtuig kun je samen bekijken. Je hoeft niet ver te googlen om een app voor Iphone of Android te vinden waarmee dat kan. En na een lange vlucht is het voor iedereen slim om niet meteen met een vol dag programma te beginnen.
Bestemming
Eenmaal op je vakantieplek aangekomen laat dan je kind op zijn eigen manier de omgeving verkennen. De een doet dat razendsnel en weet nog eerder dan jij waar de lokale supermarkt is. De ander wil eerst vertrouwd raken met de tijdelijke woonplek en slaapkamer. Geef die ruimte.
En elk kind zoekt en vindt op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd eventueel aansluiting met vakantie vriendjes. Laat dat maar los, ze weten zelf wat goed voor ze is.
Natuur
Over het algemeen leggen beelddenkers makkelijk contact met dieren. En ze genieten daarvan. Ineens kan dan je stuiterende kind vol aandacht en rust zijn. Geef ze de tijd daarvoor.
Het is voor ons een van de manieren om rust te krijgen in ons hoofd. Verbinding leggen met de natuur om ons heen en daar intens van genieten is een talent. Misschien spiegelt je kind hiermee wel een manier om als ouder te onthaasten.
In de koffer
- Laat je kind (deels) zelf bepalen wat het wil meenemen aan een beperkt aantal vertrouwde dingen. Ook al betekent dat wat extra bagage.
- Natuurlijk gaat de knuffel mee.
- Soms is een kussensloop met de vertrouwde geur van thuis fijn om op te slapen en neemt niet veel ruimte in. Of dat ene oude vest, ook al ga je naar een warm land.
- Check vooraf of de nieuwe vakantiekleding echt wel lekker zit.
- Stop het vertrouwde voorleesboek in je handbagage.
- Gebruik je een bepaalde geur in de huis- of slaapkamer, neem er wat van mee.
Thuis
Als je thuis blijft geldt grotendeels hetzelfde. Met een klein beetje structuur kun je mateloos genieten van al die vrije dagen. En ga je dagjes uit binnen Nederland, bereidt het voor met je kind en plan een dag rust erna. Ga niet hard aan het werk als je kind zich lijkt te vervelen. Het is de natuurlijke stand van ons brein, om uit te rusten, voor de werkelijke creativiteit.
Het is mijn persoonlijke mening en ervaring dat 6 weken rust in het hoofd voor ons beelddenkers broodnodig is. Ik ben niet bang voor de veel beschreven zomerse dip. Die bestaat voornamelijk in het hoofd van leerkrachten. Nergens voor nodig. Als je kind graag leest dan is dat meegenomen maar ga niet verplicht oefenen, spellen of rekenen. Leer je kind om het even los te laten. Dan heeft het twee handen vrij om nieuwe ontdekkingen te doen. Net zoals dat het voor jezelf goed is om een paar weken geen mail te checken, even niet met je werk of je bedrijf bezig te zijn. Gun het jezelf volledig in de ruststand te gaan. Je brein zal je verrassen!
Wil je een gedeelte van de vakantie aan de slag met mij voor de rust in je gezin? Boek een zomertraject