Beelddenker en labeltjes zijn er alleen voor de leerkracht

Labeltjes

Ze zijn er alleen voor leerkracht. De vele bedachte labeltjes. Elk kind in een hokje dat is lekker makkelijk en overzichtelijk. Het is raar en verontrustend tegelijk hoe we dat met zijn allen pikken. Labeltjes en cijfers daar lijkt het onderwijs uit te bestaan. Met het kind als slachtoffer. Voorbijgaand aan het feit dat het zich in zijn eigen tempo, op zijn eigen manier wil ontwikkelen. 

diagnose

Dromen

Hij kijkt naar buiten. Zijn benen wiebelen een eigen leven. Er zingt een vogel. Hij hoort hem maar kan hem niet ontdekken. Morgen mag hij ook zingen. Alle jongens in zijn koor. Het heeft met Pasen te maken. Het is prachtig, hij hoort het voortdurend in zijn hoofd. Juf haalt het ruw uit zijn dagdroom. Hij ziet alleen de rimpel boven haar neus. Dan is ze weer boos. Hij probeert niet naar haar ogen te kijken maar staart naar het bord. De dirigent is nooit boos. Als ze iets fout zingen dan doen ze het gewoon over. Kon hij maar zijn meester zijn hier in de klas. O, hij moet iets gaan doen aan de anderen te zien. Daar staat de juf al voor zijn tafel. Misschien gaat ze hem vertellen wat hij moet doen, dat zou fijn zijn. Maar ze schudt alleen haar hoofd en zucht diep. Nou, dat gaat weer lekker vandaag. Zijn buurman laat hem zien wat hij moet doen en hij buigt zich over de sommen. Dezelfde van gisteren. Doodsaai. Hij vult gedachteloos de antwoorden in en staart naar buiten. 

Juf dringt aan op een onderzoek. Ze weet zeker dat hij ADD heeft. ‘Hebt u psychologie gestudeerd dan’, reageert zijn vader. Hij tilt zijn zoon op zijn schouder en rent met hem het schoolplein af. Ik ondersteun de ouders bij hun weigering hun kind te laten labelen. 

paardenbloem 1000 dromen

Wiebelen

Ze wipt heen en weer op haar wiebelkussen. Volgens de juf zou ze dan eindelijk stil zitten. Nou, mooi niet. Het zit wel lekker zacht maar ze moet wel bewegen. Haar voeten tikken tegen de tafelpoot. Haar potlood valt. Haar etui gaat er achter aan. Ze springt van haar stoel. Het wiebelkussen schuift weg. Iedereen lacht. Dat scheelt haar niks. Ze raapt haar spullen op. Stoot haar hoof. Raapt een gum van de grond en brengt hem naar haar vriendin, achter in de klas. O, dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ja, ja, ik zit al, voor de juf nog bozer wordt. Maar ze zit al de hele morgen. Boven haar taalschrift pulkt ze aan een splinter in haar vinger. Ze bouwt met papa een boomhut. Het liefst was ze de hele dag buiten. Gelukkig is het woensdag en heeft ze de hele middag om buiten te spelen. Haar schrift schuift van tafel, haar stoel schuift gewoon uit zichzelf onder haar weg. Oeps, daar had je het al. Ze moest in de hal gaan zitten werken. Nou, dat is prettig. Had niemand last van haar en kon ze tenminste af en toe heen en weer lopen. 

De leerkracht dringt aan op een onderzoek. Ze weet zeker dat ze ADHD heeft. Met medicijnen is daar prima mee te leven. Moeder glimlacht en knikt. Ze neemt haar dochter bij de hand. ‘Kom, we gaan lekker lunchen in je boomhut.’ In een lang gesprek met de leerkracht geef ik de ouders rugdekking. Geen diagnose, geen medicijnen. 

oordelen

Oordeel

Zo is er net iets te vaak en te makkelijk een oordeel als kinderen zichzelf zijn, hun eigenheid laten zien in het knellend onderwijs. Gelukkig zien de ouders hun kind vaak voor wie hij is en gaan niet mee in de labelterreur. Hoog tijd voor een tegenbeweging. Een commissie van deskundige kinderen gaat labels toekennen aan leerkrachten. Er zijn al profielen opgesteld. Zoals de leerkracht die de hele dag maar door de klas loopt en niet stil aan het bureau kan zitten, bijvoorbeeld. De leerkracht die geen enkele variatie aanbrengt in de lesstof. De leerkracht die afgeleid wordt door elke beweging in de klas. Ouders zullen sneller aandringen op onderzoek bij de minste of geringste afwijking. Tegenspraak wordt niet geduld. De farmaceutische industrie heeft haar medewerking al toegezegd en ontwikkelt medicijnen om de leerkracht chemisch uit de comfortzone te duwen. Je moet wat in deze tijd.

*****

Even rust om dichter bij je doel te komen.

Lanterfanten vrijdag 13 april

panda lanterfanter

 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.