Klein, zacht en eenvoudig

Groots en meeslepend wil ik zijn in de zomer. Klein, zacht en eenvoudig in de winter. Ik beweeg mee met de tijd van het jaar en volg de seizoenen, voor zover dat kan. Mijn slaapritme verandert van kort naar lang, mijn eetpatroon gaat van koud naar warm. Om maar eens wat te noemen.

Waar veel in de maatschappij in de vierde of zelfs vijfde versnelling gaat, doe ik aan het einde van september juist een stap terug. Mijn energie bruist vanaf het einde van de winter tot aan het begin van de herfst.

Als het kan is oktober voor mij dan ook vakantiemaand. Rust, reflectie, vitamine D opbouwen in de zon. In de winter verstil ik innerlijk helemaal. Voor nu is het vooral terugkijken en de balans opmaken en weer in balans komen. Het zijn de periodes waarin ik het meest schrijf, lees en mijmer. Minder sociale contacten en al helemaal geen grote evenementen. Veelal offline. Ik kan zonder de externe prikkels, ik hoef niet altijd aan te staan.

Ook mijn werktempo in mijn fulltime baan laat ik dalen. Mijn werkgever zal hooguit merken dat ik van 200% en 6 dingen tegelijk naar 100% ga en stap voor stap alles afwikkel. De afwisseling hierin past bij mij. Jaren geleden met harde lessen geleerd dat het volgen van de natuur voor mij het beste is, mentaal en fysiek. Ik heb een werkplek waar dit mag en kan, doen waar ik goed in ben op mijn geheel eigen manier met stimulerende en inspirerende collegae.

In alle jaargetijden wil ik slapen zolang het donker duurt. In de praktijk betekent het dat ik ’s zomers klaarwakker ben zodra de zon op komt en dat in de winter negen uur slaap nauwelijks voldoende is. Vanaf november gebruik ik een daglichtlamp om in beweging te komen.

In alle jaargetijden fiets ik naar mijn werk, door weer en wind. Voor een gedeelte door de prachtige groene grens tussen Veenendaal en Ede. In de ochtend rij ik naar het licht, in de middag volg ik de zon waar hij ondergaat. Zo ben ik altijd een uur per dag buiten. Het is ook prettig om zo wakker te worden en ’s middags weer een leeg hoofd te krijgen.

Ik kan het je aanraden. Laat niet je omgeving jouw tempo bepalen. Luister naar je lijf dat blij wordt als jij de seizoenen volgt, als jij je behoeftes kent. Ook als gezin kun je het besluit nemen het tempo te verlagen. Nee is een klein woord met een duidelijke boodschap.

***

Op woensdag 22 september – om 21:21 uur precies – vindt de herfstequinox plaats. Dit is het magische moment wanneer de dag en de nacht even lang zijn en de magnetische velden van de zon en de maan gelieerd zijn. De zon staat loodrecht boven de evenaar, wat voor het noordelijk halfrond het begin van de herfst betekent.

***

Mijn boek: Tim en de blauwe draak verschijnt in Januari 2022. Geïllustreerd door Tietia Feikens. Tim woont in Wakkerland. Slapen is hier verboden. Dromen zijn door de Koningin bij wet verboden en erover praten betekent de doodstraf. Tijd om hier verandering in te brengen. Uit het verboden boek dat hij in het geheim heeft gelezen, weet Tim dat dromen en zelfs nachtmerries belangrijk zijn om goed te kunnen slapen. En je wordt er gelukkiger door. Samen met zijn Opa gaat hij op zoek naar de Meesterdromenvanger in Dromenland. De reis alleen is al gevaarlijk. Hopelijk kan hij hen helpen want de Koningin is een geduchte tegenstander. Als het Tim allemaal te lang duurt, gaat hij zelf op onderzoek uit. Is Tim dapper genoeg om ervoor te zorgen dat iedereen weer goed kan slapen? Durft hij te vliegen op een blauwe draak?

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Natuur, Schrijven met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.