Inspiratiekaarten

CoachingskaartenInspirerende fotokaarten op handzaam speelkaartformaat in stevig hard kartonnen doos.

Verpakt in een sierlijke hard kartonnen doos zitten 55 inspirerende fotokaarten op handig speelkaartformaat. Ideaal om te gebruiken bij kennismaking in groepen of om kinderen via de beelden over hun gevoelens te laten praten.

€ 20 + verzendkosten

leidraad-inspiratiekaarten (download als pdf)

De 55 afbeeldingen zijn zowel voor groepen als individueel in te zetten. Mijn veelal jonge cliëntjes krijgen ze te zien tijdens de intake. Het openen van het doosje geeft al veel informatie, zonder daar meteen conclusies aan te verbinden; De deksel eraf, het plastic verwijderen (motorisch). Wat doet de ander als het niet (in 1 keer) lukt? Wordt er hulp gevraagd? Worden de foto’s in 1 keer uitgespreid en bekeken of worden ze 1 voor 1 in rijtjes neergelegd?

Dan stel ik de volgende vragen;

 • Zijn er plaatjes bij waar je iets over zou willen vragen, omdat je niet weet wat het is?
 • Welke is volgens jou de mooiste? Wil je dat uitleggen?
 • En de lelijkste? Wil je dat uitleggen? (de grappigste, de stomste)
 • Welke foto past het beste bij jou op dit moment? Welke foto zegt iets over jou. Welke foto hoort helemaal bij jou? Wil je dat uitleggen?
 • Is er een plaatje bij dat iets zegt over hoe jij school vindt op dit moment? Welk plaatje laat iets zien over hoe jij leren op school ziet? Wil je dat uitleggen?
 • Welke plaatje past het beste bij mama, papa, broertje, zusje en waarom?
 • Dat waar jij (nog) niet over wilt praten, welk plaatje zou daar bij passen? Het probleem waar jij mee zit (dat wel benoemt is maar niet bespreekbaar (faalangst, nachtmerries, pesten, scheiding) kun je daar een plaatje bij zoeken? Wil je deze apart leggen, wie weet wil je er later nog iets over zeggen.
 • Welke foto zegt iets over hoe jij de volgende klas ziet, de toekomst, je werk, over 5 jaar, aan het einde van ons traject?

beelddenkenBovenstaande vragen zijn ook bij volwassenen prima te stellen. Wellicht is het dan mogelijk om door te vragen:

 • Als je naar de gekozen foto’s kijkt; de foto die bij jou past, de foto die iets zegt over hoe jij je werk vindt, het hoe-zie-jij-de-toekomst beeld, wat komt er dan in je op?
 • Welk plaatje zegt iets over hoe jij als kind was?
 • Welke foto zou iets kunnen zeggen over hoe jij denkt dat anderen je zien?

Contact

Bij lastige gesprekken of als er moeilijk contact gemaakt wordt kun je als coach, ouder, leerkracht (in een veilige, rustige omgeving) afspreken dat de ander in het begin niet hoeft te praten, het mag wel, maar het hoeft niet. Neem er een groot vel papier bij. Bij elke vraag kiest de ander een beeld en legt dat op het papier en jij schrijft in 1 kernwoord het onderwerp erbij. Check bij de ander of dat woord klopt bij het beeld. Als er voldoende vragen zijn gesteld en beelden gekozen kun je vragen of de ander er iets over wil zeggen. Wil de ander bij de plaatjes misschien iets tekenen? Welke kleur hoort bij elk plaatje. Kijk of je bij elk beeld een gevoel kunt laten benoemen en waar je dat dan voelt in je lichaam. Mogen de foto’s zo blijven liggen? Zullen we daar een volgende keer nog eens naar kijken?

Scheiding

@ManDurft Dank voor de #ffBij scheiding kun je een foto laten kiezen over hoe het was toen papa en mama nog bij elkaar waren. Laat daar over vertellen. Welk beeld past dan het beste bij hoe het nu is, dat papa en mama niet meer bij elkaar zijn. Welk plaatje past het beste bij hoe jij hoopt dat het er over een poosje uit ziet als je er aan gewend bent.

Rouw

Bij rouwverwerking kun je kiezen uit de al genoemde vragen. Dan kan het ook goed zijn om heel bewust een plaatje te laten kiezen wat iets zegt over hoe het was toen de ander nog leefde. Welk plaatje kies je nu de ander er niet meer is? Welk beeld past het beste bij jouw verdriet (toen, nu)? Met welk plaatje wil je de ander herinneren?

Groepen

Met groepen kun je de foto’s uitspreiden over een tafel en iedereen een foto laten kiezen waarmee ze zichzelf voorstellen. Dat kan heel divers:

 • Met welke foto kun jij je het beste voorstellen aan de nieuwe groep?
 • Welke foto zegt iets over wie jij bent?
 • Kies een foto die jou kenmerkt en zoek daar 1 woord bij.
 • Zoek het beeld wat het beste bij je past en leg dat uit aan je buurman of buurvrouw. Hij of zij mag jou dan in 3 korte zinnen met behulp van de foto, voorstellen aan de groep.
 • Welk plaatje vertelt het beste wat jij komt halen in deze groep?
 • Welk plaatje vertelt het beste wat jij komt brengen in deze groep?

Teams

In teams zijn de foto’s te gebruiken om een vergadering een net even andere wending te geven;

 • Welk plaatje kies jij als je aan ons probleem denkt? Wil je daar iets over vertellen?
 • Aan de hand van welk beeld kun jij iets vertellen over hoe je de oplossing ziet?
 • Wil jij een plaatje uitkiezen waarmee je iets kunt vertellen over hoe jij de sfeer op dit moment in het team ervaart?
 • Welk beeld zegt iets over jouw verwachtingen bij de komende veranderingen?

Zonder woorden

coachingskaartenWat soms werkt als de ander bijvoorbeeld gediagnosticeerd is in het Autisme Spectrum, om allebei een doosje te nemen en naast elkaar de foto’s uit te spreiden. Ik kies een foto (intuïtief, zonder na te denken) en toon deze aan de ander. De ander kiest een foto als antwoord, als reactie. Een beeldgesprek als eerste contact zonder woorden. Hier is tijd en rust voor nodig en ook wel een beetje lef. Vaak is het dan lang stil en heeft de ander veel tijd nodig om een beeld te kiezen of blijft lang bij 1 beeld stilstaan. Als je dat er kunt laten zijn, zonder verwachtingen en zonder oordeel, levert het een ongebruikelijk en intens contactmoment op. Heb je zelf een sterk visueel geheugen dan kun je een volgende sessie beginnen met de toen door de ander gekozen beelden.

Memory

Met twee setjes kun je prima memory spelen. Beelddenkers zijn daar meesterlijk goed in. Ze bedenken vaak ook eigen, soms ongebruikelijke  manieren om de foto’s in te zetten.

Plaatje van de dag

Als ritueel om de dag in te kaderen raad ik mensen aan om elke ochtend een plaatje bovenop in de open doos te leggen welke iets zegt over hoe zij denken dat de dag er uit gaat zien. Om dan ’s avonds te checken of het beeld van de dag klopte, of juist niet. En hoe is dat? Hoe komt dat? Het kan voor ouders een vast (rust)moment zijn om de dag te beginnen en af te sluiten met je kind.

Mogelijkheden genoeg

Mensen gebruiken de kaarten ook voor zichzelf. Door de bovenstaande vragen aan zichzelf te stellen. Een plaatje te kiezen over hoe zij iets ervaren op dit moment. Op de salontafel te zetten en regelmatig de bovenste foto te veranderen afhankelijk van de sfeer of het gevoel. In een kleine groep als je elkaar goed kent een foto voor de ander te kiezen waarmee je iets vertelt wat de ander voor je betekent.

Heb je zelf nog hier niet genoemde mogelijkheden ontdekt hoe jij de foto’s gebruikt, laat het me weten dan zet ik deze erbij.

Inspiratiekaarten