Désanne van Brederode, schrijfster en filosofe, is een veel gevraagd spreker. Zowel haar televisieoptredens in Buitenhof en De Wereld Draait Door als haar lezingen en opiniestukken getuigen van een onafhankelijke wijze van denken. De bereidheid eigen opvattingen kritisch te toetsen staat bij haar voorop.
De ziel onder de arm bevat aanstekelijke gedachten over onderwerpen als geloof, vrijheid, creativiteit en verdieping. Van Brederode laat zien dat we weliswaar vaak met onze ziel onder de arm lopen, maar dat dat juist een groot goed kan zijn. Zekerheden en onwrikbare meningen: waar brengen die ons eigenlijk? In krachtige en elegante bewoordingen breekt Van Brederode een lans voor wat zij graag `wankelmoed noemt: een open, ontvankelijke manier van in het leven staan.
D Een geschiedenis van twee werelden
‘Een letter verdwijnt niet zomaar vanzelf uit het alfabet,’ zei de professor. ‘De d is gestolen.’

Michel Faber
Dhikilo is anders dan de andere kinderen op haar school. Ze woont in een slaperig Engels kustplaatsje, maar werd geboren in een land dat eigenlijk niet bestaat. Wanneer op een ochtend plots de letter d volledig uit de taal verdwenen is, lijkt Dhikilo de enige te zijn die dit doorheeft. Om de d terug te krijgen leiden een overleden professor en zijn sfinx haar naar de magische wereld Liminus. Daar moet ze het opnemen tegen de Gamp, Liminus’ verschrikkelijke dictator. Tijdens haar avontuur komt ze de meest wonderlijke wezens tegen. Lukt het Dhikilo om te voorkomen dat de Gamp de taal vernietigt?
Bestel hierOp zoek naar Esmir
Een filmisch relaas met voortdurend wisselende camerastandpunten, fragmentarisch zo je wilt, van een adembenemende zoektocht naar het verhaal achter de foto van Esmir. In één keer de 136 pagina’s uitgelezen op deze novembergrijze zaterdagmiddag in juli. Het hadden er wat mij betreft een paar honderd meer mogen zijn. In zijn theaterstuk ‘Enkeltje Hollandija’ heb ik de trauma’s van Ismir in Sarajevo gezien. In ‘Op zoek naar Esmir’ haalt Nick Theunissen die van Srebrenica beeldend naar voren. Geschiedenissen die we nooit mogen vergeten. Ik word er opnieuw nieuwsgierig van. Wat is daar toen onder onze ogen gebeurt? Hoe dan? Ik zou nog veel meer willen lezen over de personen uit dit boek met elk hun eigen verhaal, hun eigen gezichtspunt. Dank Nick voor het optekenen hiervan.
Aanrader
Mogen zijn wie
je bent, dat is geluk
is het sterk autobiografische verhaal van een moeder op zoek naar oplossingen voor een grote groep sensitieve kinderen.
Ingrid Verkuil beschrijft vanuit haar eigen ervaringen wat er zou moeten veranderen aan het huidige onderwijssysteem en wat we kunnen leren van kinderen die buiten de norm vallen. Ze liep zelf tegen allerlei blokkades aan toen haar zoon Jesse vastliep op school en thuiszitter werd. Het veranderde haar visie op gediagnosticeerde kinderen en het onderwijs enorm: ‘In onze maatschappij krijgen kinderen veelvuldig labels zoals AD(H)D, autisme en dyslexie. Ik daag iedereen uit – ouders, leerkrachten, hulpverleners en de politiek – om deze kinderen anders te bekijken.

Levensbelang
Iedereen heeft tegenwoordig wel ergens last van. Tenminste, zo lijkt het. Steeds meer volwassenen en kinderen lopen sociaal of emotioneel vast, of hebben vage fysieke klachten. Behandelaren proberen deze problemen te vangen in diagnoses als depressie, ADHD, hechtingsstoornis of PTSS. Vaak met de boodschap: “U moet er maar mee leren leven” of “Medicijnen zijn de enige oplossing”. Kan het dan echt niet anders? Baukje van Leeuwen bewijst van wel. Ze legt feilloos de oorzaak van alle ‘welvaartsziekten’ bloot én biedt een blijvende oplossing. Met de door haar ontwikkelde CREF Methode is vrijwel altijd verbetering en zelfs ‘genezing’ mogelijk, hoe diepgeworteld de kwaal of klacht ook is. ‘Onbehandelbare’ fysieke of mentale klachten verdwenen en een’label’ was niet meer aan de orde. Dit boek: * geeft inzicht in factoren die je fysieke en mentale gezondheid ondermijnen; * legt uit hoe je brein werkt en hoe onbewuste overlevingsstrategieën ontstaan; * laat zien hoe de CREF Methode stap voor stap een blijvende oplossing biedt – zónder medicijnen. “Hoe kun je pijn en onvervulde behoeften uit het verleden omzetten in geluk? Dit boek geeft diepgaande inzichten én reikt een nieuwe methode hiervoor aan.” – Henk Fransen, arts en auteur van Handboek kanker Baukje van Leeuwen is als therapeut gespecialiseerd in traumaverwerking en hechtingsproblematiek. Vaak zet zij paarden in als therapeutisch hulpmiddel, in combinatie met andere interventies. Ze is de grondlegger van de CREF-Methode. CREF staat voor Circle Reprint Emotional Foundation. Via het Instituut voor Kennis en Vaardigheden (IKEV) draagt zij haar kennis over in de vorm van opleidingen en bijscholing. Kinderen, volwassen én organisaties kunnen daardoor in heel Nederland terecht bij gecertificeerde CREF-hulpverleners, -trainers en -voorlichters.
Een prentenboek over jezelf zijn en doen wat jij leuk vindt! Dat is het thema van dit prentenboek. Maar ook verliefd zijn, boos zijn, verdrietig zijn, blij zijn, alleen zijn, toveren, vertellen en luisteren zijn thema’s die hierin voorbij komen. Elke tekening op zich vertelt een heel verhaal. Janne weet prachtig emoties vast te leggen in haar tekeningen. Tekeningen waarmee je je kinderen kunt uitnodigen te praten over wat er bij hen leeft. Een prentenboek om gezellig voor te lezen of als ondersteuning bij het bespreekbaar maken van thema’s bij je kind, leerling of cliënt. Een prentenboek dat zowel door ouders, onderwijzers als therapeuten en coaches gebruikt kan worden.
Perfectionistische leerlingen
Hardwerkende leerlingen die altijd het beste uit zichzelf willen halen en moeite hebben te ontspannen. Leerlingen die zo bang zijn om fouten te maken dat ze blokkeren tijdens een toets. Leerlingen die alles om zich heen vergeten wanneer ze driftig aantekeningen maken tijdens de les. Of leerlingen die hun spreekbeurt wel héél vaak thuis oefenen .
Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk te maken met perfectionistische leerlingen.
Perfectie
Op school wordt perfectie vaak – onbedoeld – gestimuleerd en beloond. Faalangst komt bij veel leerlingen voor, maar het wordt in veel gevallen niet als een probleem gezien. Voor leerkrachten zijn leerlingen die hard werken en hoge cijfers halen toch heerlijk? Goed presterende leerlingen zullen het ver brengen en daar doe je het als leerkracht toch voor?
Faalangst en burn-out
De perfecte leerling zou toch een gesprekspunt in de lerarenkamer kunnen zijn. Wanneer je altijd “de beste’ moet zijn van jezelf, zijn anderen je concurrenten. Die houding leidt uiteindelijk tot overbelasting en cognitieve disfunctionaliteit. Een burn-out ligt op de loer.
Voor wie?
Als je met leerlingen werkt die faalangst hebben of die altijd bezig zijn anderen te pleasen, dan is dit boek een must. Het maakt je bewust wat perfectionisme met leerlingen doet, maakt bespreekbaar wat de oorzaken zijn van perfectionisme, hoe je perfectionistisch gedrag kunt herkennen en wat je als docent kunt doen om te hoge verwachtingen en prestatiedruk te verminderen.
Aan de slag met slimme kleuters
Aan de slag met slimme kleuters 1e druk is een boek van Eleonoor van Gerven uitgegeven bij Convoy Uitgevers Bv. ISBN 9789079564996
Onderwijs afstemmen door te kijken naar kinderen is het uitgangspunt van deze nieuwe TIBtool. Daarom begint expert Eleonoor van Gerven met het verkennen van het begrip ‘begaafdheid bij kleuters’ en kenmerkende leer- en persoonlijkheidseigenschappen van begaafde leerlingen.
Met praktijkvoorbeelden vertaalt ze leer- en persoonlijkheidseigenschappen naar concreet waarneembaar gedrag. Ze maakt duidelijk hoe je als IB’er samen met de groepsleerkracht op systematische, veranderingsgerichte wijze educatieve behoeften van slimme kleuters in kaart kunt brengen.
Mijn hoogbegaafde puber
Je hoogbegaafde puber begeleiden: hoe doe je dat?
In dit boek vol persoonlijke verhalen zijn pubers, ouders, leerkrachten en onderzoekers het eens over wat daarvoor nodig is: loslaten en goed contact houden.
Tegenstrijdig?
Hoogbegaafde jongeren nemen veel zaken waar. Er is zo veel onlogisch, zo slecht geregeld in de wereld, er is zo veel onrecht en ellende, wie gaat er nu eens iets oplossen?! Daarbij komen grote denkprocessen op gang, waarbij soms alle energie uit het lichaam verdwijnt. Dit kan leiden tot ongemotiveerd gedrag, althans in de ogen van ouders en leerkrachten. In ernstige gevallen kunnen er zelfs depressies of hevige ruzies ontstaan. Dit boek geeft antwoord op vragen als:
– Waarom doet mijn hoogbegaafde puber zo sloom/brutaal/chaotisch?
– Hoe weet ik wat er omgaat in mijn hoogbegaafde puber?
– Waarom hebben sommige hoogbegaafden juist een prima puberteit?
– Hoe bereiken wij samen een leefbare puberteit?
Lees inspirerende, openhartige verhalen over twijfels en oplossingen, doe ideeën op en beleef vol vertrouwen deze bijzondere fase in het leven van jouw hoogbegaafde puber.
Paarden-Taal
communiceren met paarden in hun eigen taal
De 101werkvormen Formule
Ben jij als trainer, coach, leerkracht of procesbegeleider wel eens gefrustreerd omdat de leerlingen of de deelnemers niet de resultaten behalen die jij voor ogen hebt? Zou jij meer ENERGIE en meer IMPACT willen hebben waardoor de LEERRESULTATEN omhoog gaan? Of ben je op zoek naar nieuwe kennismakers, energizers en andere werkvormen?
Dit boek beschrijft de M.E.R.C.I. methode. Dit is een eenvoudig ontwerp dat je kunt toepassen in elke training of les.
M.E.R.C.I. staat voor Motiveren, Ervaren, Reflecteren, Committeren en Implementeren.
Elke stap wordt uitgebreid toegelicht en verrijkt met passende werkvormen die je direct kunt toepassen.
Over de auteur:
Als leerkracht ervaarde Hugo Bakker al dat de leerlingen veel meer kunnen dan dat ze laten zien. Ook in een zakelijke omgeving zag hij dat deelnemers vaak maar nauwelijks iets toepasten van hetgeen ze geleerd hadden in de training. Hugo besloot om daar verandering in te brengen en een methode te ontwikkelen die zorgt voor meer impact en hogere leerresultaten.
Hardnekkige patronen in je gedrag zijn vaak terug te voeren op je familiesysteem. Hoe krijg je meer rust in de dynamiek van jouw dagelijkse leven? Floortje Dessing zegt over dit boek: ‘Ik ben geïntrigeerd door de theorie van de fontein: de inzichten helpen me om als mens te blijven groeien.’
Aan de hand van de fontein als metafoor voor het familiesysteem leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel mensen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren. Dit boek geeft je praktische tips het je stevig op jouw plek kunt staan.
Je bent als mens veel meer verbonden met je familiesysteem dan je kunt bevroeden; de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden en principes waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen. Het patroon dat je in de familiefontein laat zien, herhaalt zich bijna altijd op andere vlakken in je leven, zowel in je relatie of eigen gezin als in je verdere privé – en werkleven.
De theorie van de fontein legt in heldere taal uit wat jouw plek is. Vaak sta je niet op je eigen plek. Hoe herken je dat en welke consequenties horen daarbij? Voel je je snel schuldig, neem je structureel te veel verantwoordelijkheid op je en geef je meer dan je ontvangt? Heb je moeizame relaties, ben je erg kritisch op jezelf en anderen, heb je bewijsdrang of zie je dat je kinderen je patronen ook al overnemen? Met behulp van dit boek ben je zelf in staat om een mogelijke diagnose te stellen waarom bepaalde zaken in je leven niet zo lopen zoals je zou willen. Vervolgens wordt op praktische wijze toegelicht hoe je op jouw plek in de fontein komt en welke stappen je daartoe kunt nemen.
Een boek vol gevoelens
Blij, boos, bang, verdrietig of jaloers? Ga met dit boek aan de slag!
Originele opdrachten en handige tips bij emoties
Stel je voor, je woont in een huis. Bij jou wonen vijf gevoelswezens: Verdriet, Woede, Jaloezie, Angst en Vreugde. Ze lopen rond, spelen met elkaar of slapen op de vensterbank. Af en toe hebben ze aandacht nodig. Dan willen ze dat jij naar ze kijkt en luistert.
Hoe voel jij je vandaag?
- Praat één minuut over je engste nachtmerrie, je grootste wens, je mooiste feest of je ergste heimwee
- Neem een oogpotlood en beschrijf je lijf met positieve woorden
- Start een kussengevecht
Coachen met paarden
Paardencoaching is een van de meest directe manieren van coaching.Het leidt in korte tijd naar de essentie van iemands coachvraag.
Systemische coaching met paarden is een innovatieve vorm van paardencoaching, gebaseerd op onder andere systemisch werk en opstellingen, lerende organisaties en Natural Horsemanship. De focus hierbij is altijd gericht op het gehele systeem waarvan de coachee deel uitmaakt. Deze vorm van coaching biedt een extra perspectief om een vraagstuk te bekijken doordat een paard het sterkst lijkt te reageren op dat deel van de coachee dat het meest wordt afgeweerd. Dit leidt tot nieuwe inzichten en oplossingen.
In dit boek wordt het fenomeen paardencoaching beschreven: het waarom en de werking ervan, ervaringen van coachees en de toekomst van het zich ontwikkelende coachingsgebied.
Dit boek is geschreven voor iedereen die meer wil weten over deze bijzondere vorm van coaching, zowel coaches als coachees. Ook geschikt voor coachopleidingen.
Een paard liegt niet
Wat onthult een paard ons over onszelf, terwijl we eigenlijk bezig zijn het paardengedrag beter te begrijpen? Deze vraag ligt ten grondslag aan dit opmerkelijke, liefdevolle boek van Chris Irwin, de Canadese paardenfluisteraar. Hij is een van de meest gevraagde paardentrainers van Noord-Amerika en zijn expertise is gebaseerd op meer dan twintig jaar werken met paarden en het observeren van hun gedrag: hoe gaan paarden met elkaar om en hoe is hun interactie met mensen?
Een paard liegt niet is een prachtige mengeling van zijn bedachtzame beschouwingen over de verhouding tussen mens en paard en de door vele jaren hard werken verkregen inzichten over het ‘breken’ van paarden: het temmen en in contact brengen met mensen.
Irwin wijst erop dat wanneer we leren als een paard te denken en de wereld door zijn ogen te bekijken, we tegelijk een goede indruk krijgen van de eeuwenoude relatie tussen jager en prooi. De boodschap die Chris Irwin ons via Een paard liegt niet wil geven, is dat paarden ons kunnen leren met geduld en veel inlevingsvermogen te communiceren – niet alleen met dieren, maar ook met andere mensen.
De taal van huilen
Met haar boek ‘De taal van huilen’ maakt Aletha Solter ons duidelijk hoe we erachter kunnen komen wat baby’s en jonge kinderen bedoelen als ze huilen. Dit revolutionaire boek biedt de mogelijkheid om tot een betere, diepere relatie met kinderen te komen. Solter heeft het geschreven voor ouders, verzorgers, onderwijzers en werkers in de gezondheidszorg.
Het boek geeft inzicht in de redenen waarom kinderen huilen en boos zijn en leert ons hoe we daar het best op kunnen reageren. Andere voordelen van Solters benadering zijn onder meer: baby’s worden geholpen om ’s nachts door te slapen (zonder dat ze worden genegeerd); kinderen leren spanning en trauma beter te verwerken; hun leer- en concentratievermogen wordt verhoogd; hun gevoel van eigenwaarde groeit en hun emotionele leven verdiept zich; agressief gedrag van kinderen vermindert.
‘Ongetwijfeld zal het boek de lezer meer zelfvertrouwen geven als ouder of verzorger, omdat het speciale vaardigheden aanreikt, die vooral gericht zijn op constructief omgaan met tranen en driftbuien. Dankzij deze nieuwe vaardigheden zien ouders tot hun vreugde hun kinderen in lichamelijk en psychologisch opzicht gezonder worden.’ (uit het voorwoord van Thomas Gordon)
Concentratie bij kids
Een goede concentratie is een voorwaarde om te kunnen leren of om een taak goed uit te voeren. Maar focus houden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daar hoeft niet per sé een stoornis aan ten grondslag te liggen. In deze gids geven Sandra Kleipas en Laura Molkens tachtig praktische tips aan ouders en leerkrachten om concentratieproblemen bij kinderen beter te begrijpen en op een goede manier aan te pakken.
Het Sprookje van de dood is een inspirerend verhaal over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de Aarde gaat maken. Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden. Hoe wordt een leven op Aarde ervaren door de ogen van een ziel, en tenslotte: hoe ervaart een ziel het sterven, ofwel de terugkeer naar Huis.
Dit alles wordt op een leuke en eenvoudige manier verteld. Je wordt door het Zieltje meegenomen op haar grote avontuur. Het is een wonderbaarlijke reis die je misschien opnieuw laat ontdekken wie je werkelijk bent en waar je eigenlijk vandaan komt.
Marie-Claire van der Bruggen (1969) was zich als kind al bewust van een wereld die anderen niet konden waarnemen en waarin ze zich heel erg op haar gemak voelde. Na een lange zoektocht en met behulp van haar gids Charion heeft ze antwoord gevonden op veel van haar vragen. Met dit boek wil ze mensen inspireren om zich k wee rte gaan herinneren wie ze werkelijk zijn en waar ze vandaan komen. Ze vindt het vooral heel belangrijk om angst rondom de dood weg te nemen.
Problemen laten bij wie ze horen
De hele wereld op je schouders? Velen van ons gaan gebukt onder het gevoel dat het onze verantwoordelijkheid is om naasten te helpen hun problemen op te lossen. Gary en Joy Lundberg zijn ervan overtuigd dat het beter is deze last niet op je schouders te nemen. Zij laten zien hoe je in moeilijke situaties helderheid en luchtigheid kunt brengen. Door de vaste patronen van klaaggesprekken te doorgronden, leer je al snel hoe je anderen kunt helpen door begrijpend te luisteren. Door hen de ruimte te geven zélf hun problemen op te lossen, zal je eigen leven vrolijker, productiever en plezieriger worden.
Pre-Parenting
A leading authority on prenatal and early childhood development explains how parents and caretakers can ensure that infant children reach their full potential by enhancing a child’s skills to build language acquisition, intelligence, social skills, and emotional security. Originally publishes as Tomorrow’s Baby. Reprint. 12,500 first printing.
Recensie(s)
Publishers Weekly Verny’s…engrossing descriptions of the infant’s internal world…will likely raise awareness of how parents’ emotional lives affect their developing baby.
Ollie en het kronkeldier
Wilma Geldof, de auteur van Elke dag een druppel gif (bekroond met de Thea Beckmanprijs), verrast met een nieuw, schitterend verhaal: Ollie en het kronkeldier. Voor kinderen vanaf 8 jaar. Ollie is bang. Bang voor de zee, die zijn ouders van hem heeft afgenomen. En bang voor de liefde van zijn pleegouders. Op een dag vindt Ollie een bijzonder dier, Kronkel. Ollie wil hem per se houden en verstopt hem in de schuur. Maar Kronkel hoort thuis in de zee en kwijnt weg in het schuurtje. Giga de goochelaar wil hem helpen. Maar kan Ollie Kronkel laten gaan? Een droevig, spannend en grappig verhaal, met een happy end waar alle kinderen blij van worden. ‘Elke dag een druppel gif is een boek dat je na het lezen van de eerste pagina’s niet meer kan wegleggen. Wat een schitterend, maar vooral indringend, geschreven verhaal!’
Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om gaan met hoge verwachtingen. In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.
Storycubes
Laat je creativiteit eens even helemaal de vrije loop met Rory’s Story Cubes. Het idee is simpel. Je pakt een setje dobbelstenen van dit merk, gooit ze op tafel en bekijkt de negen plaatjes. Vervolgens is het aan jou om aan de hand van deze negen plaatjes een verhaal te vertellen. Naast de Original versie kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld een versie met sprookjes of een versie met grotere stenen voor betere zichtbaarheid als je met een grote groep speelt. Het leuke aan Rory’s Story Cubes is dat je verschillende stenen kunt combineren en daardoor eindeloze combinaties kan maken. Pak bijvoorbeeld zes stenen van de Original versie en voeg daar drie stenen met dieren of elementen van ruimtereizen aan toe. Met een klein beetje hulp van Rory’s Story Cubes vertel je de leukste verhalen aan vrienden en familie, voor urenlang plezier met jong en oud.
‘Minder focus, meer effect’ van Srini Pillay is het tegengeluid over focus en discipline. Focus is de norm. Maar door alleen te focussen raken de echt belangrijke dingen op de achtergrond. Beslissingen nemen wordt moeilijk, je vervreemdt van jezelf en anderen, en emotionele uitputting ligt op de loer.
‘Minder focus, meer effect’ biedt een verrassende uitweg: laat je gedachten regelmatig de vrije loop, dagdroom, rommel wat aan en laat de boel eens de boel. Dan ontstaat er ruimte voor creatieve ideeën, minder stress en meer oog voor anderen.
Onze obsessie met focussen en resultaatgericht zijn heeft grote beperkingen. In ‘Minder focus, meer effect’ wordt dit glashelder beschreven. Het boek is een verademing die meer balans en vitaliteit brengt in zowel organisaties als in je persoonlijke leven. – Daniel Ofman, auteur van ‘Bezieling en kwaliteit in organisaties’ (meer dan 100.000 exemplaren verkocht)
De mythe van de gelukkige kindertijd
1e druk is een boek van G. Stroecken uitgegeven bij Cyclus-Garant. ISBN 9789085750079
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze een goede kindertijd hebben gehad. Toch geven velen blijk van het tegenovergestelde: Ze zijn ontevreden over hun leven of voelen zich ongelukkig en depressief, zitten slecht in hun vel. Ze blijven echter halsstarrig vasthouden aan de mythe van een gelukkige kindertijd. Negatieve ervaringen uit de vroege kindertijd werken ongewild en onbewust door in het volwassen leven. Als kind gebruikten we overlevingsmechanismen om onveilige vormen van hechting te kunnen overleven. Maar alles wat ons als kind is aangedaan en alles wat is nagelaten in de vervulling van onze basisbehoeften vormt de kern van miskenning en die breekt op latere leeftijd op.
Anders wonen
Een hutje op de hei, een plekje in de natuur. Eenvoudiger leven. Uit de ratrace van méér en sneller. Velen dromen ervan, sommigen zetten daadwerkelijk de stap.
In ‘Anders wonen’ vind je unieke verhalen van paradijsvogels die kozen voor een minder gangbare manier van wonen en leven.
Stuk voor stuk sloegen zij hun vleugels uit en keken verder dan de verwachtingen van de maatschappij. Zij lieten zich leiden door waarden als eenvoud, rust, aandacht, duurzaamheid en levenskwaliteit. In een (zelfgebouwde) woonwagen, op een schip of op een afgelegen plekje tussen het groen. In een yurt, een woongemeenschap of in een Tiny House.
De avonturiers vertellen waarom zij voor hun alternatieve woonplek kozen. Wat was de drijfveer, hoe hebben ze dit aangepakt en wat heeft het hen gebracht?
Een boek vol ervaring, inspiratie en lef!
Het miskende kind in onszelf
Het miskende kind in onszelf is vooral een boek over de ervaringen in onze (vroegste) kindertijd en hoe die van doorslaggevende invloed zijn op ons latere leven. Reeds vanaf ons prenatale bestaan kunnen we in min of meerdere mate verwond en gekrenkt geraken door miskenning van onze natuurlijke behoeften. Deze miskenning komt het duidelijkst naar voren in de verstoring van ons gevoelsleven. De onderdrukking van gevoelens is de pijn van het Kind in de volwassene. Dit boek wil de lezer uitnodigen om weer in contact te komen met zijn eigen miskende kind. Bewust worden, doorleven en verwerken van onze vroegste ervaringen is de enige manier om af te rekenen met het verleden en om uit onechte patronen te komen. De uitweg uit de impasse van de vervreemding is de bevrijding van het echte-ik, en wel door te rouwen over het verlies van onze ware identiteit. In deze grondige herwerking van Het miskende kind in onszelf hebben we enkele nieuwe accenten aangebracht. Het belang van veilige hechting wordt nog nadrukkelijker onderschreven als basis voor een gezond gevoelsleven. De ontwikkeling van hechting begint reeds in de baarmoeder, lang voordat we woorden hadden om uitdrukking te geven aan onze gevoelens en behoeften. Voor de herbeleving in psychotherapie houdt dit dan ook in dat we vooral werken via het lichaam. In ons lichaam zitten de vroegste ervaringen opgeslagen. Lichaamsgerichte psychotherapie heeft dan ook meer nadruk gekregen in het boek.
Ben ik dat?
Hoe werken hersenen? Hoe scheppen ze de wereld die we dagelijks ervaren? Waar zitten al die sensaties, gedachten, driften en verlangens en waar schuilt het bewustzijn? Hoe is het om te ontdekken dat je niet de baas bent in je eigen hoofd?
Ben ik dat? geeft een breed, actueel en toegankelijk overzicht van de principes die ons maken tot wat we zijn. Het boek is onderhoudend, intrigerend en vooral bemoedigend en gaat verder waar andere hersenboeken ophouden. Waarom begrijpen mannen- en vrouwenhersenen elkaar bijvoorbeeld zo slecht? Of waarom raken hersenen zo gemakkelijk verslaafd aan gokken of sigaretten? En kun je nog wel verliefd worden als je weet dat het zuiver chemie is?
Nog vaak associëren we de hersenen vooral met intellectuele prestaties en een hoog IQ. De reikwijdte van hersenonderzoek is echter veel groter: het raakt aan ons hele leven. Het werpt licht op verschijnselen als verlegenheid, empathie, intuïtie, oriëntatie, ambitie, genot, (eet)lust en geluk. Op specifieke levensfasen als babytijd, puberteit en ouderdom. Op narigheden als overgewicht, jetlag, vergeetachtigheid en het premenstrueel syndroom. In Ben ik dat? Komt dit alles – en nog veel meer – aan bod. Het boek maakt nieuwsgierig naar nóg meer hersenonderzoek. Een boek voor iedereen met hersens.
De survivalgids Beelddenken
Denk je in beelden, in plaatjes en filmpjes? Heb je een duidelijk beeld nodig om iets te begrijpen? Lijk je vaak te dromen? Vergeet je regelmatig de tijd? Leer je makkelijker door iets te doen en te ervaren? Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan kun je in dit boek ontdekken of je een beelddenker bent en hoe je daarmee kunt omgaan.
Ontdek in dit boek:
- wat het betekent om een beelddenker te zijn
- waarom beelddenken wel eens vervelend kan zijn
- de voordelen van beelddenken
- een heleboel interessante weetjes
- tips voor op school en thuis
- … en nog veel meer.
Het hooggevoelige kind met een sterke wil
Wie denkt dat hooggevoelige kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in dertig procent van de gevallen bedrogen uit. Er zijn ook kinderen die hun hoge mate van gevoeligheid combineren met een ijzersterke wil. Zij zijn op zoek naar nieuwe belevenissen en avonturen, ook al druist dat vaak in tegen hun gevoelige inborst. Een pittige combinatie, die geregeld leidt tot vurige uitbarstingen bij kinderen en wanhoop bij ouders. Janneke van Olphen geeft ouders en andere opvoeders op zeer toegankelijke wijze inzicht in de innerlijke wereld van deze categorie hooggevoeligen. Met dat inzicht zullen zij beter weten om te gaan met de vurigheid van hun gevoelige kinderen. En dat zal uiteindelijk het hele gezin ten goede komen.
Janneke van Olphen is psycholoog en specialist in hooggevoeligheid. Zij was al eerder nauw betrokken bij het boek ‘Draakje vurig’.
Sterk voelen op het werk
Als (hoog)sensitieve werknemer beschik je over een aantal prachtige kwaliteiten die met jouw gevoeligheid samenhangen. Daarmee vorm je een grote meerwaarde voor de organisatie. Maar hooggevoeligheid kent ook zijn schaduwkanten. Het valt niet altijd mee om je staande te houden in een turbulente, veeleisende omgeving. Wanneer dit te veel energie vergt, komen zowel je kwaliteiten als jijzelf in het gedrang.
Dit praktische, vlot leesbare handboek biedt inzicht, handvatten en tips. Inzicht in hoe jouw gevoeligheid ‘werkt’ op het werk. Handvatten om bewust om te gaan met zowel je kwaliteiten als je valkuilen. Tips waarmee je op de werkvloer direct aan de slag kunt. Zodat je (je) sterk mag voelen op je werk.
Eveline Baar is werkzaam als HR-manager binnen een grote maatschappelijke organisatie. Zowel vanuit haar functie als uit haar persoonlijke situatie (her)kent zij de kwaliteiten en strubbelingen van hoogsensitieve werknemers.
Visual-spatial learners
Looking for ways to differentiate your instruction to meet the needs of gifted visual-spatial learners? You’ve found it in Visual-Spatial Learners: Differentiation Strategies for Creating a Successful Classroom. Visual-spatial learners are students who show advanced abilities with computers, maps, construction toys, and puzzles. By incorporating visual-spatial strategies to help students learn, you can more effectively reach every student.
Serving Visual-Spatial learners
High spatial ability is necessary for many fields, particularly in the visual and performing arts and in science, technology, engineering, and math (STEM). “Serving Visual-Spatial Learners” seeks to offer teachers, parents, and others who work with pre-K-grade 12 students a variety of means by which they can offer a spatially focused education and better address the needs of students with visual-spatial ability. The book seeks to answer the question: Can spatial ability be improved in educational settings, and, if so, how?
Hoogsensitiviteit professioneel gezien
De herkenning van hoogsensitiviteit vormt een omslagpunt in het leven van hoogsensitieve personen. Het is voor hen een eyeopener om te begrijpen hoe dit van invloed is op hun dagelijks functioneren.
Hoogsensitiviteit professioneel gezien is een nuchter boek voor hulpverleners waarin de dilemma’s en de argwaan rond hoogsensitiviteit ter sprake worden gebracht. Het biedt de theoretische basis die nodig is om te begrijpen wat hoogsensitiviteit is, hoe je dit herkent en hoe het van invloed is op cliënten. Het geeft een nieuwe visie op de plaats die hoogsensitiviteit in de hulpverlening kan innemen.
Dit boek is geschreven voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, coaches en zorgcoördinatoren. Het reikt hen een denkkader aan waardoor ze de logica van hun cliënten beter gaan begrijpen. Ook worden de kernpunten benoemd die in de hulpverlening rond hoogsensitiviteit van belang zijn.
Annek Tol is als coach-counselor en trainer gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Haar heldere visie op sensitiviteit maakt voor cliënten een groot verschil. Vanuit haar eigen praktijk @tol training en coaching hsp heeft zij inmiddels honderden HSP getraind en gecoacht om een betere balans te vinden in hun leven en om zo om te gaan met hun sensitiviteit dat het geen klachten meer geeft.
Het hoogsensitieve kind
Een Hoog Sensitief Kind (HSK) is bedachtzamer en gevoeliger en raakt makkelijker overmand door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het geregeld het label angstig, geremd en zenuwachtig te zijn. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als ‘probleemkind’ wordt bestempeld, heeft Elaine N. Aron deze gids geschreven.
Het Hoog Sensitieve Kind bevat naast zelftests, casestudies en adviezen.Bestsellerauteur en psychotherapeute Elaine N. Aron laat in dit baanbrekende boek zien hoe ouders en leraren het hoog sensitieve kind, vanaf de geboorte tot aan de puberteit, het beste kunnen begeleiden.
Filosoferen aan de keukentafel
Wat is geluk? Werkt straf? Wie ben je online?
Een filosofisch gesprek is interessant en verrijkend. Je onderzoekt samen een betekenisvolle vraag. Maar waar begin je en hoe pak je het aan?
Filosoferen aan de keukentafel staat vol praktische tips om filosofische gesprekken te voeren. Het boek gaat in op vragen als: hoe voer je een dialoog en hoe voorkom je een discussie? Hoe boek je voortgang? Wat is een geschikte onderzoeksvraag? De lezer krijgt tips om vanuit uiteenlopende, alledaagse onderwerpen een goed gesprek op gang te brengen. Filosoferen is goed voor iedereen, maar is vooral heel erg leuk.
Rudolf Kampers (1971) en Jan Ewout Ruiter (1960) besturen Stichting Leren Filosoferen (SLF). Rudolf Kampers studeerde economie en filosofie en is docent filosofie aan het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid. Jan Ewout Ruiter studeerde politicologie en filosofie, produceerde films en is communicatieadviseur.
Het doel van SLF is het bevorderen van filosofische gespreksvoering. De auteurs voeren filosofische gesprekken en trainen mensen in het leiden van die gesprekken. Ze werken volgens de socratische methode.
Recensie T.M. Bauduin
Filosofie hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, is relatief makkelijk toe te passen als inzichtelijke gesprekstechniek en kan dan veel opleveren, vooral in de communicatie tussen ouders en kinderen. Dat is het uitganspunt van dit filosofie-light zelfhulpboekje. De auteurs besturen een filosofische stichting en zijn resp. onderwijzer en communicatieadviseur, wat hier samenkomt in communiceren volgens de socratische gespreksmethode, maar dan vereenvoudigd: “recepten voor een goed gesprek”. De “keukentafel”-verwijzing duidt vooral op het beoogde publiek: (oudere) tieners en ouders. De lezer wordt aangesproken als “jij”, de toon is soms licht betuttelend; niets voor een gevorderde filosofie- (of communicatie-techniek-)kenner, maar wel een laagdrempelige tekst met praktische tips. Hardcover, liggend formaat, kleurenafbeeldingen.
Ruimte door beelden
Beelden zijn een ijzersterk middel voor reflectie en communicatie. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Toch maken adviseurs, trainers en coaches voornamelijk gebruik van verbale werkvormen. Door beelden toe te voegen worden werkvormen krachtiger. Werken met visuals (foto’s) is verfrissend en inspirerend. Het heeft een zeker verrassingseffect en brengt nieuw elan in een proces. Het is een zeer efficiënte en effectieve manier om snel tot resultaten te komen. De toepassingsmogelijkheden van visuals zijn oneindig. Bijvoorbeeld: visieontwikkeling, innovatie, communicatie en samenwerking, patronen doorbreken, creativiteit, diversiteit benutten, kennismaking, evaluatie, coaching, leiderschap, en persoonlijke ontwikkeling. Met als effecten: doelgerichtheid, energie en tempo, openheid, bewustwording en diepgang.
Het boek ‘Ruimte door beelden’ is bedoeld voor adviseurs, trainers en coaches die het beste willen halen uit hun cliënten, teams of groepen. Op basis van praktijkervaringen hebben de auteurs het Visualmodel ontwikkeld en uitgewerkt tot praktische methodiek.
Het boek biedt een handleiding voor het werken met visuals, veel voorbeelden, informatie over de werking van beelden, tips voor het samenstellen van een eigen set visuals en ruim dertig concrete werkvormen. Een aanrader voor iedere adviseur, trainer of coach die mensen in beweging wil krijgen.
Waarom lijkt opvoeden op het ene moment vanzelf te gaan en is het op een ander moment zo moeilijk? Waarom valt jouw goedbedoelde opmerking helemaal verkeerd bij je kind? Hoe spreek je je kind aan op zijn gedrag, zonder het kind zelf af te wijzen? Veel van de moeilijkheden die we bij het opvoeden ondervinden, hangen samen met communicatie. De inhoud van je boodschap kan goed zijn, maar als je die niet op de juiste manier overbrengt, zal je kind er niet op de gewenste manier op reageren. De vorm die je gebruikt om je boodschap duidelijk te maken, moet passend zijn. In dit boek vind je handvatten voor een betere, passende communicatie met je kind. De beschreven technieken vinden hun oorsprong in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), een methode die al volop wordt toegepast in allerlei sectoren van de maatschappij. NLP is ook prima in te zetten in het gezin, zo zul je ervaren. Je krijgt handvatten en informatie aangereikt waardoor je met waardevrije en respectvolle communicatie vorm kunt geven aan je eigen wensen, waarden en normen in je gezin. Met als gevolg dat het wederzijds begrip groeit. En dat opvoeden weer wat meer vanzelf gaat.
Mijn baby is ontroostbaar
Er zijn veel meer huilbaby’s dan altijd gedacht, om verschillende redenen, niet altijd medische. Dit boek biedt ouders en hulpverleners van baby’s die schijnbaar niet kunnen worden getroost een houvast.
In dit boek bekijken twee psychotherapeuten wat er aan de hand is met baby’s die ontroostbaar lijken. Ze richten zich specifiek op ouders van huilbaby’s, baby’s die niet kunnen slapen of baby’s waarmee men moeilijk contact kan maken. De auteurs vertrekken niet alleen vanuit theoretische inzichten, maar ook vanuit hun therapeutische praktijk met volwassenen en baby’s. Een centraal aandachtspunt is de vroegste ontwikkeling, voor en tijdens de geboorte. Na een algemene inleiding schetsen de auteurs de ervarings- en belevingswereld van baby’s en werpen ze een blik op hun (lichamelijke) manieren om te communiceren. Daarna bekijken ze de prenatale fase, het fenomeen van ‘hechting’, de geboorte, het eerste levensjaar, de ontroostbaarheid van sommige baby’s en hun kwetsbaarheid. Ten slotte focussen ze op allerlei aspecten van de psychotherapeutische behandeling voor baby’s. Achteraan volgt een bibliografie. Een degelijk boek voor ouders en hulpverleners, dat niet alleen inzicht biedt in het gedrag van baby’s, maar ook een aantal perspectieven biedt om problemen aan te pakken.
Draakje Vurig
Het enthousiaste Draakje Vurig heeft een super-idee. Hij weet precies wat hij wil; varen naar het eiland in het meer! Als het plannetje na al zijn inspanningen toch dreigt te mislukken, wordt meteen duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet…
Een prentenboek op rijm vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes.
Dear Professor Einstein
This enchanting book displays a small sampling of the amusing, touching, and sometimes precocious letters sent to Albert Einstein by children from around around the world, and his often witty and very considerate responses. Illustrations.
Engels beeld woordenboek
Corn betekent ‘maïs’ en flakes betekent ‘vlokken’. Dus cornflakes zijn: maïsvlokken! Maar hoe zit dat dan met woorden als butterfly (botervlieg?), hotdog (hete hond?) en jellyfish (puddingvis?). En ice cream, fish fingers en peacock?
Dit geestige beeldwoordenboek zit van A tot Z vol Engelse woorden. Woorden die heel erg op de Nederlandse woorden lijken, zoals apple, book en lamp. Maar ook woorden die juist helemaal níét op de Nederlandse woorden lijken, zoals knife, rabbit en vegetable. Door de grappige illustraties zie je meteen wat ze betekenen. En door de vaak bijna letterlijke benadering vergeet je die betekenis daarna nooit meer!
Uw brein als medicijn
Het lichaam kan stress, angst en depressie zelf overwinnen: zonder medicijnen. Ieder mens heeft een emotioneel brein. Dat maakt ons vrolijk en opgeruimd, of juist angstig of depressief. Het reguleert ons gevoel, humeur, gedrag en ons immuunsysteem. Als je controle hebt over dit deel van de hersenen, is het mogelijk om stoornissen die voortkomen uit stress, angst en depressie te genezen, zonder tussenkomst van de reguliere medicijnen. In dit boek worden zeven natuurlijke behandelwijzen besproken, die allemaal uitgaan van de eigen genezende kracht van de hersenen.
De auteur is een vooraanstaand wetenschapsbeoefenaar, opgeleid in de beste medische tradities in Frankrijk en de Verenigde Staten. Hij is onder meer hoogleraar in de klinische psychiatrie. Hij is eerlijk genoeg om ook de verdiensten te erkennen van bijvoorbeeld de Tibetaanse geneeskunde en de alternatieve gezondheidszorg. In dit boek beschrijft hij enkele alternatieve benaderingen. De auteur gaat ervanuit dat een deel van de hersenen, ‘het emotionele brein’, dat overeenkomt met het limbisch systeem, de sleutel is voor zowel oorzaken als mogelijke genezing van tal van chronische aandoeningen zoals stress en depressie. Zo bespreekt hij dieet, lichaamsbeweging, acupunctuur en menselijk contact. Illustratief is zijn aanbeveling om patiënten geen antidepressiva, maar een huisdier te geven (dit laatste wordt trouwens door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd). Een sympathiek boek dat overigens met een iets helderder opbouw nog beter uit de verf zou komen. Met vier pagina’s illustraties in kleur en eindnoten met onder meer literatuurverwijzingen.
Stop met opvoeden.
Kinderen? Stop met ze op te voeden. Het is vastdenken: kijken naar wat er niet is en wel zou-moeten-zijn. Van een probleem een ramp maken.
Denk het om. Maak van een probleem een mogelijkheid. Hoe? Simpel. Door te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn. Van een gebrek een talent maken.
Voor alle ouders, onderwijzers, jeugdleiders, trainers, verzorgers, ooms, oma’s, peuterleiders, docenten, oppassers, opa’s, badmeesters, hopmannen, kinderartsen, mentoren, gezinsvoogden, peetooms en -tantes, akela’s, gidsen, kinderrechters, huisartsen, orthopedagogen, gezinsbegeleiders, tantes, jeugdzorg medewerkers, pleegouders en alle anderen die kinderen en pubers een warm hart toedragen.
De Gids over beelddenkende kids
Kinderen die in beelden denken, zijn creatief, invoelend, hebben een originele kijk op zaken en op het oplossen van problemen. Toch komt dit talent lang niet altijd uit de verf. Het huidige onderwijs sluit niet aan op de leerstijl van beelddenkers. Daardoor kunnen de schoolresultaten van deze -vaak zeer intelligente- kinderen achterblijven en ligt onderpresteren op de loer. Bovendien worstelen beelddenkers soms met andere aspecten van hun gave: hun gevoeligheid, het ‘zich anders voelen’ en prikkelgevoeligheid. Sandra Kleipas, beelddenkcoach, geeft 80 tips waarmee ouders, leerkrachten en professionals deze talentvolle kinderen volledig tot hun recht kunnen laten komen.
Eilanddagen
Ze kunnen je hand pakken en ze kunnen met je dansen, ze kunnen je op het eiland laten blijven en met je naar de sterren kijken maar aan het eind van het liedje komt het er wel gewoon op neer dat zij verkering hebben (of hoe je dat ook noemt) en jij dus niet. Zo zit het toch?
Gideon Samson schrijft al bijna tien jaar kinderboeken. Met zijn werk won hij verschillende prijzen, waaronder de Gouden Lijst en tweemaal een Zilveren Griffel.
Voor Eilanddagen haalde Gideon zijn inspiratie o.a. uit het dorp Mirtos op Kreta. waar ik zelf graag te gast ben bij Villa Mertiza. Gastheer Dick Ridder heeft een interview met de schrijver:
Misdiagnose van hoogbegaafden
Verkeerde diagnoses voor hoogbegaafden veroorzaken vaak onnodig lijden. De kenmerken van hoogbegaafdheid worden dan verkeerd geïnterpreteerd. Deze creatieve en zeer getalenteerde kinderen en volwassenen krijgen te horen dat zij een gedragsstoornis of emotionele stoornis hebben zoals ADD/ADHD, Asperger of een depressie. Zij worden daarvoor ten onrechte behandeld of krijgen onnodige medicatie. Dit boek helpt psychologen, pedagogen, leraren en andere professionals goed onderscheid te maken tussen pathologische gedragingen en gedrag dat ‘normaal’ is voor hoogbegaafden. Het boek bevat een overzicht van misdiagnosen en behandelingen met vele voorbeelden. Daarnaast geven de auteurs veel praktische aanwijzingen.
De Gids over rouwende kids
Het is moeilijk om te zien dat een kind verdriet heeft om het verlies van een dierbare. Je zou het verdriet het liefst wegnemen. Dat kan niet. Maar je kunt het kind wel zo goed mogelijk steunen en begeleiden.
Hoe je dat doet, staat beschreven in deze praktische gids. De 80 heldere tips laten je zien hoe je het best kunt omgaan met (het verdriet van) het kind. Een kort en bondig hulpmiddel voor ouders, leerkrachten en alle anderen die in hun omgeving met rouw te maken hebben.
Help…ik voel zo veel!
Kinderen krijgen zeer veel informatie en prikkels te verwerken. Wanneer deze prikkels op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de aan de hand. Een groeiend aantal kinderen blijkt echter gevoelig te reageren en raakt overprikkeld.
Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.
Would You Teach a Fish to Climb a Tree?
A Different Take on Kids with ADD, ADHD, OCD and Autism provides us with a refreshing and new perspective on these children who are so different from their peers. Co-authored by three practitioners who have had remarkable success working with them, this book is filled with practical tools, stories, observations, and life changing questions that can be used by anyone who has one of these kids in their life and who is looking for something different. These children are magical and you are sure to fall in love with many of them. There are many magical adults as well … those who are willing to step beyond what so many experts in the field advocate, into what they actually know to be effective with the children. Parents and siblings and relatives; teachers and therapists and administrators; peers and loved ones and friends … all will benefit from this groundbreaking book.
Living beyond distraction
When you find yourself in a situation that you don’t seem to be able to change, you may be stuck in a distractor implant. A distractor implant is designed to be triggered by the events of your life and to create distractions that keep you from being all that you can truly be and having the life you would truly like to have. They’re the reason we believe we have no choice in anything. This book provides information and effective tools that will enable you to recognize the distractor implants and become free of them.
Living beyond distraction is based on a series of telecalls with Gary Douglas, the founder of Access Consciousness and Dr. Dain Heer.
Brammetje Baas
De energieke Brammetje is zeven jaar en kan een heleboel dingen heel goed. Hij kan al AVI 2 lezen, drummen op de tafel, hoger springen dan zijn vader (op de trampoline) en wel drie meisjes op de kar over het schoolplein trekken. Er is eigenlijk maar één ding dat Brammetje helemaal niet goed kan, en dat is stil zitten.
Brammetje Baas denkt veel na over de wereld om hem heen. Hij heeft ontzettend veel zin om naar groep drie te gaan. Maar dan komt hij bij de strenge meester Vis in de klas. De ouderwetse meester Vis heeft geen oog voor de binnenwereld van het bewegelijke ongeconcentreerde jongetje en zet alles op alles om Brammetje in de pas te laten lopen. De ouders van Brammetje worstelen met de vraag in hoeverre zij van hun zoontje moeten verlangen dat hij zich aanpast zonder doodongelukkig te worden.
Wiebelen en friemelen in de klas
Leerlingen die altijd met hun stoel zitten te wippen of zich het liefst de hele dag verschuilen in hun capuchon; iedere leraar kent ze wel. Het lijkt alsof deze leerlingen niet betrokken zijn bij de les en totaal niet opletten. Lastig gedrag, zou je denken, maar in werkelijkheid zetten deze leerlingen juist allerlei trucs in om juist wél bij de les te kunnen blijven. Ze zijn zintuiglijk onder- of overprikkeld en proberen hun balans te herstellen. Met dit boek kunnen leraren eindelijk de hulp bieden die deze leerlingen zo hard nodig hebben. Op een heldere en boeiende manier wordt uitgelegd hoe zintuiglijke prikkelverwerking verloopt, zowel bij de leerlingen als de leraar zelf. Leraren leren op een andere manier naar leerlingen kijken: door een zogenaamde SI-bril. Met deze bril op zien zij de afwijkende prikkelverwerking en kunnen daar snel, eenvoudig en met meer begrip op reageren. Zonder gebruik te maken van een diagnose, medicijnen of therapie. Dit boek is vooral héél praktisch. Er zijn veel (didactische) tips die het klaslokaal en de les zintuigen-vriendelijk maken en zo het leerrendement voor alle leerlingen verhoogt. Door gebruik te maken van een slim keuzeschema wordt gedrag snel herkend, waarna er gekozen kan worden uit meer dan 250 tips en strategieën om de leerling te helpen. Ook worden situaties buiten het klaslokaal besproken, zodat begeleiders goed voorbereid aan de slag kunnen. Met dit boek wordt duidelijk hoe nuttig het is om te wiebelen en friemelen in de klas!
The Well of Being
The Well of Being is an enchanting illustrated enquiry into the pursuit of happiness, and what it means to be radically alive in our daily moments. A pictorial narrative, it tells the story of a man as he searches for the well-being he longs for and dimly remembers yet no longer believes in. Weill peers into the depths of the human experience and the meaning of existence and concludes with a unique retelling of the puzzle we call growing up, offering a refreshing, simple and empowering way to rethink it.
Langmuts op school
Kabouter Langmuts vindt het meestal fijn op school, maar wordt er wel vaak moe. Op een dag komt hij niet meer terug van het buitenspelen. Waar zou Langmuts zijn? Iedereen gaat zoeken, zelfs zijn vriend Kleine Uil. Als ze hem uiteindelijk vinden, heeft juf Tara een plan om het op school nog fijner te maken voor Langmuts. ‘De gekke schooldag van Langmuts’ is een prima aanleiding om met jonge hoogsensitieve kinderen te praten over hun schoolbeleving. Inclusief 10 uitgebreide tips voor ouders en leerkrachten voor een zo plezierig mogelijke schooltijd.
Stilzitten als een kikker
Rustgevende oefeningen waar kinderen zelf om vragen. Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze kunnen niet slapen, piekeren, zijn snel afgeleid en onrustig. De aan-knop doet het, maar waar zit de pauzeknop? Dit boek met cd staat boordevol mindfulnessoefeningen en verhaaltjes. Veel Nederlandse kinderen –en hun ouders – hebben er al baat bij gehad: ze komen erdoor tot rust, leren hun piekergedachten te beheersen en om te gaan met nare gevoelens. Algauw blijken ze zelf naar het boekje of de cd te grijpen om tot rust te komen.
Eenvoudige methode voor kinderen in de basisschoolleeftijd om stil te staan in het moment zelf, zodat ze zich kunnen ontspannen. Kinderen hebben tegenwoordig een steeds drukker leven op school, in het gezin, met buitenschoolse activiteiten en vriendjes en vriendinnetjes. Dit boekje biedt makkelijke ontspanningsoefeningen aan, zodat een druk kind de rust kan krijgen die het nodig heeft. De mindfulnes trainster slaat met haar boekje de spijker op zijn kop. Het is tijd dat kinderen de tijd krijgen om tot zichzelf te komen. En het mooie is, ook volwassenen zullen uit het boek inzichten halen die ze in hun eigen drukke leven kunnen toepassen. Bevat een cd met elf oefeningen en visualisaties. Met literatuur. Deze editie is groter, heeft dezelfde foto’s maar nu in groen-wit en tekeningetjes van kikkers in de steunkleur felgroen. Voor ouders, leerkrachten met kinderen vanaf ca. 5 t/m 12 jaar.
Mindset, op weg naar een succesvol leven
De wereldberoemde psychologe Carol Dweck van Stanford University heeft, na tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes, een baanbrekend begrip ontdekt: de kracht van onze mindset.
Dweck legt uit dat het niet alleen onze vaardigheden en talenten zijn die voor succes zorgen, maar ook onze statische of op groei gerichte mindset. Ze maakt duidelijk waarom het prijzen van de intelligentie en het talent van onze kinderen niet bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en prestaties, maar hun succes zelfs in de weg kan staan. Met de juiste instelling kunnen we onze kinderen motiveren en hen helpen op school beter te presteren, en tegelijk op persoonlijk en professioneel vlak onze eigen doelen bereiken.
Hoe je zorgleerlingen vleugels geeft
Sleutel tot succesvol functioneren.
Ter inspiratie van docenten in het PO, VO en BO is dit boekje geschreven. De auteur werkt met zorgleerlingen en ondervindt bij hun docenten een aanhoudende onbekendheid met de andere leerstijl van een omvangrijke categorie van deze leerlingen. Een deel ervan heeft leer-, gedrags- en/of ontwikkelingsproblemen. Een ander deel vraagt niet om extra aandacht maar wordt door dezelfde leerstijl belemmerd om op school tot volledige ontplooiing te komen. Beide categorieën zijn ‘beelddenkers’.
Ik leer anders
Praktisch werkboek Ik leer anders voor leerlingen van de basisschool met leerproblemen, dyslexie, ADHD of ADD. Er zit meer in, dan er uit komt. Dit wordt vaak gezegd over leerlingen die onvoldoende presteren op school. Zij hebben een leerachterstand of een vorm van dyslexie. Als bijles niet of nauwelijks helpt, kan de leermethode Ik leer anders een oplossing bieden. Want een grote groep ondergewaardeerde leerlingen heeft juist een bijzondere gave: het zijn beelddenkers. Zij denken niet in woorden, maar in beelden. Daarom wordt het lesmateriaal in de klas niet begrepen en onthouden. Het werkboek Ik leer anders vertaalt de lesstof naar deze visuele manier van denken. Zo kunnen deze leerlingen direct voldoendes halen. Ben jij een beelddenker?
Giftedness 1o1
In my estimation Giftedness 101 ranks high among authoritative texts devoted to this particular population of children. It not only offers thorough experience and knowledge-based insights to those who are already or are contemplating serving the social emotional needs of these children in the future, but also those who profess to educate future teachers, those who would venture out into classrooms charged with the teaching and many others besides. It should be required reading for politicians – especially those who shape educational policy. –Gifted and Talented International Linda Silverman is an articulate, insightful, authoritative, and extremely gifted international expert in the assessment of giftedness…[She] has created a gem with Giftedness 101. The fields of psychology and education should welcome this vibrant book with open arms.
Being you, changing the world
This is a very different book. It is written for the dreamers of this world—the people who know that something different is possible—but who have never had the tools before. What if I told you that the tools exist? The possibilities you’ve always dreamed of are possible! This book will provide you with a set of practical and dynamic tools and processes that empowers you to know what is true for you and who you truly BE. What if you, being you, can change everything – your life, relationships, body, money situation…and the world?
Back in 2000, I was a seemingly successful chiropractor. But under the surface I was deeply depressed. It came to a point in time when I was ready to end it all. I gave the universe six months . . . And then, suddenly, after trying every self help method and spiritual modality I could, I came across something that changed my life—Access Consciousness.®
Present over perfect
Written in Shauna’s warm and vulnerable style, this collection of essays focuses on the most important transformation in her life, and maybe yours too: leaving behind busyness and frantic living and rediscovering the person you were made to be. Present Over Perfect is a hand reaching out, pulling you free from the constant pressure to perform faster, push harder, and produce more, all while maintaining an exhausting image of perfection.
Shauna offers an honest account of what led her to begin this journey, and a compelling vision for an entirely new way to live: soaked in grace, rest, silence, simplicity, prayer, and connection with the people that matter most to us.
In these pages, you’ll be invited to consider the landscape of your own life, and what it might look like to leave behind the pressure to be perfect and begin the life-changing practice of simply being present, in the middle of the mess and the ordinariness of life.
Dodelijke medicijnen
Achter de schermen van de farmaceutische industrie
Winnaar British Medical Association’s Annual Book Award.
Medicijnen zijn na kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Dat zou aanleiding moeten zijn voor een nationaal gezondheidsalarm en een parlementaire enquête over de overheid die de gezondheid van burgers heeft uitgeleverd aan de farmaceutische industrie. In plaats daarvan overleggen ambtenaren van het ministerie ‘met de benen op tafel’ met vertegenwoordigers van de industrie. Ministers tekenen contracten waarin zij beloven de afspraken over de prijzen van nieuwe geneesmiddelen geheim te houden. De Deense arts en onderzoeker Peter Gøtzsche, die zelf jarenlang werkzaam was in de farmaceutische industrie, laat zien dat deze industrie niet alleen patiënten, maar ook artsen voor de gek houdt met frauduleuze praktijken. ‘Er is veel moed voor nodig om klokkenluider te worden’, aldus Gøtzsche.
Bert Keizer heeft het voorwoord bij de Nederlandse vertaling geschreven. Hij zegt: ‘Niemand heeft het probleem van Big Pharma zo onweerlegbaar, systematisch en nietsontziend op tafel heeft gelegd als de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche. De farmaceutische industrie maakt zich schuldig aan misdadige praktijken op systematische schaal. De grote farmaceuten verdoezelen onderzoeks-resultaten, verzwijgen bijwerkingen, kopen artsen om, infiltreren nascholingen, corrumperen patiëntenorganisaties, plaatsen leugenachtige advertenties en bedriegen tijdschriftredacties via ghostwriters. Ze verdienen miljarden met hun dubieuze pillen door te liegen over de kosten van ontwikkeling en productie.’
PRESCRIPTION DRUGS ARE THE THIRD LEADING CAUSE OF DEATH AFTER HEART DISEASE AND CANCER. In his latest ground-breaking book, Peter C Gøtzsche exposes the pharmaceutical industries and their charade of fraudulent behaviour, both in research and marketing where the morally repugnant disregard for human lives is the norm. He convincingly draws close comparisons with the tobacco conglomerates, revealing the extraordinary truth behind efforts to confuse and distract the public and their politicians. The book addresses, in evidence-based detail, an extraordinary system failure caused by widespread crime, corruption, bribery and impotent drug regulation in need of radical reforms. “The main reason we take so many drugs is that drug companies don’t sell drugs, they sell lies about drugs. This is what makes drugs so different from anything else in life… Virtually everything we know about drugs is what the companies have chosen to tell us and our doctors… the reason patients trust their medicine is that they extrapolate the trust they have in their doctors into the medicines they prescribe. The patients don’t realise that, although their doctors may know a lot about diseases and human physiology and psychology, they know very, very little about drugs that hasn’t been carefully concocted and dressed up by the drug industry… If you don’t think the system is out of control, please email me and explain why drugs are the third leading cause of death… If such a hugely lethal epidemic had been caused by a new bacterium or a virus, or even one-hundredth of it, we would have done everything we could to get it under control.”
Het miskende kind in onszelf
Het miskende kind in onszelf is een eerlijk boek met een duidelijk uitgangspunt: de afwijzing van elke vorm van onderdrukkende opvoeding, én een principiële opstelling achter de affectieve belangen dan het (ongeboren) kind. Het is een controversieel boek omdat het de wortels van ons opvoedingssysteem onverhuld blootlegt.
Voortbordurend op de eerste druk van dit boek (1994) verwerkt de auteur, Vlaams therapeute, haar praktijkervaringen met haar permanent zoeken naar de ‘echte volwassene’. Hiermee bedoelt ze de volwassene die ruimte geeft aan zijn echte gevoelens en verlangens zoals een kind dat kenbaar maakt in zijn spontane gedrag. Aangevuld met recente voorbeelden uit haar praktijk en de wereldpolitiek waarschuwt de auteur voor onecht volwassen gedrag, gedrag zonder emotionele pijn, met miskenning van natuurlijke behoeften en met het vocaliseren van de ouders. Het geheel leidt tot vervreemding zowel bij de man als de vrouw. Het boek blijft zoals bij de eerste druk confronterend, maar is en blijft een pleidooi voor ruimte in de opvoeding in het normen en waardenpatroon dat opgelegd wordt door de ouders. Veel volwassenen zijn niet harmonisch uitgegroeide kinderen!