Notenbeeld

notenlerenlezen.jpg

Wil jij beeld bij de noten? Wil jij leren hoe je bladmuziek kunt lezen? Wil jij leren horen wat je ziet? Wil jij zingen zonder dat je een noot kunt  lezen? Wil jij in een koor zingen?

Beelddenken en notenbeeld

Het beleven en maken van muziek gaat bij (hoogbegaafde en/of hoogsensitieve) beelddenkers anders. Lees hoe ik de uitvoeringen van de  Johannes beleef op mijn blog. Bij muziek is het echter heel belangrijk dat beide hersenhelften optimaal samenwerken. Met de linkerhersenhelft analyseer je muziek en met de rechter ‘hoor’ je de melodie en vertaal je de muziek in gevoel. Voor de samenwerking tussen die twee zijn er oefeningen, een vorm van Braingym. Een melodie bestaat uit opeenvolgende noten, een beweging dus, een lijn. Leer van mij een techniek om muziek te onthouden die zowel visueel als auditief is, waarbij je beweegt en al je zintuigen inzet.  

Inhoud Notenbeeld

Je krijgt van mij het totaalplaatje en dan gaan we samen 1 voor 1 de stapjes terug. Je leert van mij als beelddenker en dirigent in elk geval noten lezen en de namen van de noten onthouden. Je ontdekt de lengte van de noten en de overeenkomst met breuken. Bovendien weet je hoe de noten klinken. En op de workshop gaan we natuurlijk zingen, je stem ontdekken en bewegen. Zodat jij met een gerust hart je kunt aanmelden bij een koor.

Voor wie?Fluent Korenlint 2014

Notenbeeld is ontwikkeld voor beelddenkers en andere mensen zonder enig beeld bij de noten. Voor wie geen noot kan lezen. Voor wie niet durft te zingen of denkt dat hij niet kan zingen. Voor wie nog nooit gezongen heeft.  Voor wie denkt geen mooie stem te hebben. Voor wie van koormuziek houdt en eigenlijk op een koor zou willen. En zeker ook voor wie de noten op papier niet kan verbinden met een instrument. 

A1 gebied van primaire auditieve schors“De hersenen ordenen onze zintuiglijke waarneming over het algemeen keurig. Luister je naar muziek, dan pingelt het brein overzichtelijk mee in het A1-gebied van de primaire auditieve schors. Dat hersengebied is georganiseerd als een klavier; aan de ene kant liggen de cellen die reageren op lage tonen, aan de andere kant cellen die actief worden bij hoge tonen.’ [ Ben ik dat? Mark Mieras]

Vandaar dat ik altijd uitga van een piano of keyboard. Het notenbeeld wat zo ontstaat sluit aan op wat er al is. 

muziekinjehoofd.jpg

Hersenhelften (uit muziekdidactiek)

“Het brein werkt crosslateraal. Dat betekent dat de linkerhersenhelft de rechterkant van het lichaam bestuurt en andersom.
De linkerhersenhelft is de logische, analyserende, rationele, verbale kant, de rechterhersenhelft heeft te maken met intuïtie, is non-verbaal, synthetisch. Dit is een zeer vereenvoudigd model. Dit wordt duidelijk bij het volgende voorbeeld: bij het analyseren zijn beide hersenhelften nodig, evenals bij abstract denken.

Muziek in de hersenen

music is a wholebrainerMuziek legt verbindingen tussen beide hersenhelften. Dit gebeurt niet alleen bij het musiceren of verwoorden van muziek, maar ook in het muziek luisteren: bij consonante akkoorden is vooral de rechterhersenhelft actief en bij dissonante akkoorden de linker. Complexe muziek wordt dus door het gehele brein ontvangen, en meer eenvoudige muziek alleen door de rechter hersenhelft. Muzikale training zorgt ervoor dat sommige rechterhersenhelft georiënteerde processen naar de linker hersenhelft worden overgebracht. Dit gebeurt vooral als muzikanten leren te praten en te denken over muziek in linguïstische termen.”

//

Thank your music teacher

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.